Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya avtal inom handeln – strejkhot avblåst

Fack och arbetsgivare inom handeln har tackat ja till medlarnas bud. Därmed är fredagens strejkhot avblåst.
– Vi är väldigt nöjda och vi är stolta, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Lönerna för heltidsanställda höjs med totalt 1 354 kronor fram till 31 mars 2022, varav 774 kronor från 1 november 2020 och 580 kronor från 1 april 2022.

– Det känns extra roligt att säga att det finns en otrolig vilja och kraft i vårt förbund. Våra medlemmar tog låglönefajten och det gav ett bra resultat, säger fackförbundet Handels ordförande Linda Palmetzhofer på en pressträff.

Ökningen på drygt 1 300 kronor håller sig inom märket för industrins avtal om 5,4 procent över 29 månader.

Strejkvarslet som skulle träda i kraft på fredagen och som berörde cirka 5 000 anställda på 22 arbetsplatser är därmed avblåst.

– Vi är lättade och glada att vi har kunnat teckna ett avtal och att vi kan undanröja hotet om strejk, säger Karin Johansson, vd på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Avtalen innehåller en låglönesatsning som innebär att de som tjänar en heltidslön på 25 000 kronor i månaden får 0,5 procents högre löneökning. För en vuxen utan branschvana innebär det en ökning av lönen på 5,5 procent, enligt Handels.

En anställd utan branschvana med lägstalönen 21 814 kronor i månaden kan få ut 1,2 procents högre löneökning.

Olle Lindström, Erik Paulsson Rönnbäck, Jonas Grönvik/TT