Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny veterinärklinik i stan

Snart får Värnamo en ny veterinärklinik. Men knappt hinner den öppna förrän den ska flytta.
— Vi har nya fräscha lokaler på gång, säger delägaren Anna Nilsson.

Veterinären Linnéa Haga och djursjukskötaren Anna Nilsson är i full färd med att fixa i ordning undersökningsrummen. Receptionen och väntsalen har fått nytt golv och snart ska el kopplas in.

Den 2 november blir det invigning för Värnamos nya veterinärklinik, som heter just Värnamo veterinärklinik. Men placeringen på Julias väg är en tillfällig lösning. Redan till våren ska verksamheten flytta till en helt ny byggnad, som ligger lättillgänglig i Värnamo.

— Kanske kan vi öppna där ännu tidigare, det beror på när byggnaden blir klar. Var den ligger får vi inte berätta än, säger Anna Nilsson hemlighetsfullt.

Eftersom hela verksamheten inom en snar framtid byter lokaler gör delägarna nu i stort sett allting själva, för att hålla nere kostnaderna.

— Allt vi investerar i här kommer ju att försvinna. Så vi är allt-i-allo kan man säga. I dag är jag städare och Anna har varit mattläggare hela förmiddagen. Även familj och vänner har hjälpt oss mycket, säger Linnéa Haga.

För kunderna kommer den tillfälliga kliniken innebära att veterinärverksamheten inledningsvis kommer att drivas i lite mindre skala. Röntgen och operationer kommer att remitteras.

— Man kan se det här stället som lite av en studentlya, ett tillfälligt boende i väntan på någonting större. På det nya stället kommer vi ha betydligt fler möjligheter, säger Anna Nilsson.

Hon och Linnéa Haga har varit kollegor på Veterinärhuset i Värnamo under flera år. Tanken på att starta eget fick de nästan samtidigt i våras.

— Vi började prata och det visade sig att vi hade väldigt liknande tankegångar. Största skillnaden var att jag hade planer på att jobba ambulerande med hemmet som utgångspunkt, säger Linnéa Haga, som pendlar till Värnamo från Tenhult.

Båda har också tidigare erfarenhet av att driva eget. Anna startade en klinik för tio år sedan, men återgick till fast anställning under småbarnstiden. Linnéa startade veterinärverksamhet 2011 som nyutexaminerad veterinär, då med hästar som främsta inriktning. Ett par år senare fick hon fast anställning på Veterinärhuset Anicura.

Erfarenheten av att driva eget innebär att de båda är väl förtrogna med vilka för- och nackdelar som det innebär.

— En nackdel är känslan av att aldrig riktigt vara ledig. Fördelarna är korta beslutsvägar och illusionen att man bestämmer över sitt eget jobb, säger Anna Nilsson.

En inte helt oviktig illusion, menar Linnéa Haga.

— Det finns forskning som visar att hästar som tror sig ha bestämmanderätt över sin tillvaro mår bättre, konstaterar hon.

Än återstår en hel del arbete innan kliniken kan öppna. En dörr till ett av rummen är precis inhandlad. Skylt och brevlåda är också på väg.

— Det ska bli väldigt skönt att börja jobba med det som faktiskt är ens yrke igen, säger Anna Nilsson.