Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny simhall ingen het fråga i Smålandsstenar: "Här vill man ha en egen badbassäng"

I Anderstorp och Gislaved är simhallsfrågan stekhet inför folkomröstningen på söndag – i Smålandsstenar bryr man sig knappt alls. Där vill man ha en ny badbassäng för rehabilitering och simundervisning istället, enligt C-politikern Lars-Ove Bengtsson.

LÄS MER: Nu har simhallen börjat rivas – C-politikern: ”Väldigt ohörsamt”

LÄS MER: Reumatiker på krigsstigen: ”Politikerna sparar in på oss”

LÄS MER: Havererade - då stängdes hela simhallen för gott

På söndag hålls den första folkomröstningen någonsin i Gislaveds kommun. Ska den nya simhallen byggas i Mossarp, mitt emellan Anderstorp och Gislaved, eller på Gisleområdet i Gislaved?

Man kan även rösta på "avstår". Om det alternativet vinner går frågan tillbaka till politiken.

"De känner sig utanför"

Simhallsfrågan är mycket laddad i Gislaved och Anderstorp, men i Smålandsstenar är det knappt någon som bryr sig om folkomröstningen.

Det menar Lars-Ove Bengtsson, som har suttit i kommunfullmäktige för Centerpartiet sedan 1979.

– Många i Smålandsstenar menar att folkomröstningen om en ny simhall hålls för att Anderstorp och Gislaved inte kan dra jämnt. De känner inget engagemang i frågan, de undrar vad de har för nytta av en ny simhall i Gislaved eller Mossarp. Om skolbarnen i Broaryd till exempel ska åka till Gislaved för simundervisning är det sju mil fram och tillbaka.

– De känner sig utanför och de är besvikna för att kommunen rev badbassängen i Smålandsstenar. Det är många som framför de åsikterna till oss i Centerpartiet när vi är ute och träffar folk, säger Lars-Ove Bengtsson.

C är emot folkomröstningen

I lördags var det Smålandsstenardagen och det var mycket folk ute. Då passade Centerpartiet på att hålla en egen liten folkomröstning i sitt marknadsstånd.

Besökarna kunde rösta på "Ja" eller "Nej" till en liten badbassäng i Smålandsstenar. Hela 195 personer röstade på Ja och bara en röstade på Nej. Men den person som röstade Nej hade faktiskt råkat välja fel lapp, enligt Lars-Ove Bengtsson.

Det här resultatet är i linje med vad Centerpartiet i Gislaveds kommun vill i den här frågan.

– Centerpartiet vill inte ha en ny simhall i kommunen, vi vill att det byggs en liten höj- och sänkbar badbassäng i Smålandsstenar istället.

– Vi är dessutom emot en folkomröstning om simhallen, vi tycker att det är en fråga som politikerna ska avgöra. Jag själv tänker inte rösta om simhallen, jag vet att flera andra i partiet resonerar likadant, säger Lars-Ove Bengtsson.

"Simhallarna håller i tio år till"

Den badbassäng Centerpartiet vill ha ska vara till för simundervisning åt barn och för rehabilitering åt reumatiker. Man vill att den ska byggas vid sporthallen på samma plats där den gamla badbassängen, som revs i våras, låg.

– De befintliga simhallarna i Gislaved och i Anderstorp håller i minst tio år till med bra underhåll. Smålandsstenar är en expansiv industriort, och då tycker folk att man ska satsa på orten och att det ska finnas en badbassäng, förklarar Lars-Ove Bengtsson.