Det nya mediestödet betalas ut av Myndigheten för press, radio och tv och ska finansiera en heltidsreporter under ett år. Reporter Marcus Ålsnäs kommer att dela sina tjänst med bevakning av Vaggeryd och Mullsjö – det är nämligen Värnamo Nyheters syskon Jönköpings-Posten som får stödet för att utöka bevakningen på två orter utanför Jönköping.

De två tidningarna, som båda ägs av Hall Media, delar redaktionen i Vaggeryd. Därmed får även våra läsare fördel av stödet.

– Det är jättesvårt att definiera vilka orter som är underbevakade och vilka som inte är det. Vi sökte stödet för vår bevakning i Vaggeryd, Mullsjö, Habo/Bankeryd och Huskvarna, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media och ställföreträdande ansvarig utgivare på Jönköpings-Posten.

Stora nedskärningar

Bakgrunden till att regeringen har infört det nya mediestödet är att få journalister på en ort anses vara ett demokratiskt problem då det försvårar medborgarnas möjligheter att få insyn i vad som händer i lokalsamhället.

Under de senaste tio åren har i praktiken alla svenska lokaltidningar tvingats göra nedskärningar. För JP:s del var antalet lokalredaktörer tio stycken år 2009. I dag tjänstgör fyra reportrar på redaktioner utanför centralredaktionen i Jönköping.

Andra publiceringar

Marcus Ålsnäs, anställd i Vita fläckar-projektet, och Gunnar Höglund, Vaggerydsreporter, kommer att arbeta i nära samarbete under det kommande året.

Foto Janne Wrangberth

I den ettåriga projektanställningen är tanken att reportern Marcus Ålsnäs ska arbeta mer med granskningar, reportage och personporträtt.

– Det är ofta svårt för en ensam lokalredaktör att få tid över till att göra den sortens journalistik, säger Patricia Svensson.

Vaggeryds ordinarie lokalreporter Gunnar Höglund ska fortsätta att ansvara för den dagliga nyhetsbevakningen i kommunen.

Sociala frågor

Marcus Ålsnäs har arbetat som journalist i omkring 20 år och började jobba på Jönköpings-Postens centralredaktion i mars i år. Han säger att det nya uppdraget skiljer sig en hel del jämfört med hans tidigare anställningar.

Bland hans första publiceringar i den nya lokalredaktörsrollen har han bland annat skrivit fördjupande reportage om ungdomsgäng och nattvandrare – båda i Mullsjö kommun.

– Jag vill lyfta upp de sociala frågorna som jag tycker får oförtjänt dåligt utrymme i tidningarna, säger Marcus Ålsnäs.

Hoppas på tips

Att arbeta i två olika kommuner, som dessutom inte är grannkommuner, ser han som en utmaning.

– Jag tror ändå att det går att hitta beröringspunkter som gäller båda kommunerna. Grundtanken är att jag ska lägga lika mycket tid i Vaggeryd som i Mullsjö, men jag kan så klart jobba mer på en av orterna om det är publiceringar som kräver ett sådant upplägg, säger Marcus Ålsnäs.

Han hoppas nu på att även kunna få en del tips och idéer från nyfikna läsare i Vaggeryd.

Relaterat till artikeln