Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny förskola i Hillerstorp planeras

Nu har politikerna bestämt var man vill att den nya förskolan i Hillerstorp ska ligga och nu vill man köpa in mer mark. – Vi behöver mer utrymme, säger Kristine Hästmark (M).

För att försöka råda bot på platsbristen inom barnomsorgen i kommunen ska det byggas en ny förskola i Hillerstorp och planen är att den ska placeras i närheten av Ekorrens förskola. Därför har nu allmänna utskottet beslutat att man vill köpa in mark i området och frågan ska nu vidare till kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige för beslut.

– Det finns bara två områden i hela Hillerstorp som är avsett för förskola. Dels vid skolan, men där är det bland annat skolskog. Det är det som är anledningen till att vi väljer att bygga vid Ekorren. Det är ett bra område, nära motionsspår och skogen, menar Kristine Hästmark (M), ordförande i allmänna utskottet.

Läs mer: Så vill politikerna lösa den akuta förskolekrisen

Drygt 4 miljoner kronor

Tanken är att man ska bygga den nya förskolan i närheten av tennisplanerna, på mark som kommunen redan äger.

– Det ska byggas på området som vi äger, men vi behöver mer utrymme, förklarar hon.

Området mellan Ekorrens förskola och platsen där man vill bygga den nya förskolan ägs i nuläget av Hallemyr Fastighets AB. Bolaget äger ett fastighetsbolag, vars enda tillgång är 38 602 kvadratmeter mark som tillhör Hillerstorp 1:48 och det är just denna mark som kommunen vill köpa. Därför föreslår nu allmänna utskottet att kommunen köper in det aktuella fastighetsbolaget, som innehåller fastigheten Hillerstorp 1:48, för 4 439 230 kronor.

– Vi behöver ju köpa in mark för att kunna ha den nya förskolan i området och att lösa en bra trafiksituation vid förskolan, säger Kristine Hästmark och lyfter också fram att det är möjligt att bygga bostäder på området:

– Det skulle ju vara väldigt önskvärt, antingen att kommunen bygger eller privat. Man skulle kunna tänka sig villor eller markplanslägenheter.

Klubbstuga på området

Tennisbanorna och Storåvallen, som ligger i närheten, ska inte beröras av planerna på ny förskola. Däremot finns det både en fotbollsplan och en klubbstuga, som används av fotbollsföreningen Swebih IF, på fastigheten. Jan Sandberg, teknik- och fritidschef, berättar att han har stämt möte med föreningen, för att berätta mer om planerna:

– Jag ska träffa Swebih för att föra en dialog med dem. Dialogen med föreningen kommer ju vara en del i beslutsunderlaget, säger Jan Sandberg.

Han betonar att det ännu inte finns någon färdig skiss för den nya förskolan och området runt omkring.

– Vi behöver inte ta hela området i besittning i dag, men vi vill ha rådighet över den.

Kan bli bostäder

Förutom förskolan, som alltså är tänkt att byggas på marken framför tennisplanerna, behöver området också anpassas till förskoleverksamheten.

– Vi behöver ju mark för parkering och varuleverans. Vi måste hitta en bra miljö för att hämta och lämna barnen.

Han bekräftar också att det finns tankar om att det också kan byggas bostäder på området.

– Det är en attraktiv bostadsmark. Det är avstyckade tomter för bebyggelse, både enfamiljshus och flerfamiljshus. Det finns ju väldigt begränsat med bostadsmark, så det här öppnar ju upp för nya möjligheter.