I drygt fyra veckor har Gnosjös nya bibliotekschef varit på plats.

Jag har utbildat mig inom många olika saker, men man kan säga att det jag jobbat med mest är projektledning inom olika kultursammanhang, berättar Kristina Gernes om sin bakgrund.

Senast kommer hon från en projektanställning i Nässjö där hon arbetat med förberedelserna inför stadens hundraårsjubileum.

Det är även i Nässjö som Gnosjös nya bibliotekschef bor och pendlar från varje dag.

Vi har inte hittat någonstans att bo här, men jobbet lockade mig till Gnosjö. Kultur, det känner jag mig hemma i och bibliotek är en plats jag känner mig nyfiken på, berättar hon.

Men några ljudböcker lyssnar inte Kristina på under sina resor mellan Nässjö och Gnosjö varje dag.

Jag har precis hittat en podd, Bibliotekspodden, som jag lyssnar på när jag kör. Podd är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad på.

Som bibliotekschef har Kristina ansvar för ekonomi, schema och en mängd andra saker, men när hon berättar om vilken arbetsuppgift hon ser som den viktigaste utöver alla måsten säger hon så här:

Jag är här för att se till att min personal kan göra ett bra jobb. Jag ser mig som en möjliggörare, som kan staka ut en väg, entusiasmera och se till att folk tycker det är roligt att jobba.

Trots att hon bara varit på plats en kortare tid finns redan tankar och funderingar på hur hon vill att verksamheten ska utvecklas.

Det är kul att meröppet finns på biblioteket och jag har funderat mycket på hur vi ska kunna dra nytta av att vi har det bland annat, berättar hon.

Ökad tillgänglighet är en viktig fråga för Kristina Gernes.

I bibliotekslagen står att bibliotek ska finnas till för alla. Oavsett om du bor i Gnosjö, är turist eller flykting så ska vi finnas för dig. Jag är stolt att jag får vara i en miljö där alla är välkomna, säger hon.

Jag tror att jag skulle lägga pengarna på att träffa alla människor som bor i Gnosjö kommun. Genom att möta varje individ skulle jag få veta, varför kommer folk inte till biblioteket, men jag skulle också kunna hitta det personliga läsesättet, vad skulle få just dig att börja läsa.

Språket utvecklas av läsning och Kristina lyfter det faktum att en människa som behärskar ett språk väl har större möjligheter att ta till sig information i samhället.

Språket ger dig inte minst möjligheten att ta del av dina demokratiska rättigheter, som är mycket viktigt.