Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar Rutans jubileum – här är veckans artister

På lördag är det fem år sedan filmregissören Ruben Östlund invigde den första Rutan i Värnamo. Nu firas den av kulturarbetare hela veckan – ett coronasäkert kalas som bjuder på ett TV-framträdande i tidningen varje kväll. Det blir dans, musik, poesi och visor i Rutans anda.

Rutan på torget Flanaden i Värnamo skapades 2015 av filmregissören Ruben Östlund och hans kollega, filmnestorn Kalle Boman, som en del av utställningen ”Rutan” på konstmuseet Vandalorum. Rutan var en förstudie och inspiration för filmen ”The Square”, som 2017 vann guldpalmen i Cannes och nominerades till en Oscar.

Nu på lördag fyller Rutan fem år, vilket skulle ha firats med bland annat konsert och filmvisning. Som en följd av Coronakrisen kan firandet inte genomföras som planerat. Istället byter det skepnad och blir digitalt. Ett erbjudande om avlönat jobb i Rutan gick för ett par veckor sedan ut till landets professionella kulturarbetare.

- Det känns helt rätt att stötta kulturarbetare nu när Coronaviruset tvingar oss att styra om firandet av Rutans femårsjubileum, säger Ruben Östlund.

Fem utvalda

Bland över 40 ansökningar valdes fem professionella kulturarbetare ut, vilket var ett tufft jobb för juryn. Förutom idéernas bärighet och innehåll, togs även hänsyn till förändrade riktlinjer från myndigheterna och utifrån dem bedömdes vilka framträdanden som var realistiska att genomföra.

Nu har alla framträdanden spelats in och de kommer att publiceras på vn.se och Hall Medias övriga nyhetssajter, en varje kväll klockan 19 med start i dag. På söndag blir det dessutom ett extranummer med Ali Thareb, poet från Irak och fristadsförfattare hos Region Jönköpings län.

- Vi har fått till en fin blandning med professionella kulturarbetare som på olika sätt relaterar till Rutans värderingar i sina framträdanden, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun.

Även Kalle Boman är nöjd med den oväntade väg som femårsfirandet tog:

- Det känns fint i dessa tider att vi kan fira Rutan på ett nytt sätt och lyfta de värderingar om inkludering och mänskliga rättigheter som Rutan symboliserar.

Ständigt aktuell Ruta

Satsningen är ett samarbete mellan Värnamo kommun, Vandalorum och Plattform Produktion, med stöd av Värnamo Företagareförening och Värnamo City. Det är samma parter som möjliggjorde tillkomsten av Rutan 2015. Då anade arrangörerna föga att Rutan fem år senare skulle fortsätta att ständigt väcka ny uppmärksamhet och att den en dag skulle ge så konkret hjälp åt kulturarbetare i en svår tid.

- Det känns fantastiskt att en del av den utställning som vi hade på Vandalorum 2015 lever vidare och fyller en viktig funktion i samhället fem år senare, säger Vandalorums museichef Elna Svenle.