En efter en har de renodlade sportfiskebutikerna slagit igen. I Ljungby fanns en gång i tiden fyra sportfiskebutiker, men nu är ingen kvar.

– Ja, det är ju de små butikerna som drabbas, konstaterar Jan Cherek som sålt sportfiskeprylar i 25 år.

Skälen till det är flera enligt Jan. Dels har de stora aktörerna på marknaden helt andra förutsättningar eftersom de kan köpa stora partier till bättre priser, dels så är det många privatpersoner som köper direkt från Kina, lockade av olika sajter.

Inte sällan händer det att kunder provar ut vadarstövlar och fiskevästar i butiken, för att sedan gå hem och beställa allt från Kina. Att de sedan vänder sig till Fiskespecialisten eller någon annan sportfiskebutik när de får problem med utrustningen, är ingenting en liten butik kan livnära sig på.

– Dessutom har vi inte haft några vintrar de senaste åren, vilket inneburit att det blir nollförsäljning i ett halvår.

För några år sedan fick han rådet att starta en webbutik. Det skulle vara enda sättet att överleva i framtiden.

– Jag har en webbutik men jag kan ändå inte konkurrera med de stora jättarna.

Nedgången har pågått i flera år, men i våras bestämde han sig för att det fick vara nog och sa upp kontraktet på lokalen på Sveaplan. Den 22 december blir den sista dagen då Fiskespecialisten håller öppet och vad som väntar därefter har han ännu ingen aning om.

– Jag är faktiskt inte så orolig för framtiden, men jag kanske ska börja med att ta ut lite semester. Jag har väl ungefär 100 sparade veckor plus en massa övertid, säger han och skrattar.

Eller så startar han ett nytt företag. Hittills har det blivit åtta stycken inom olika branscher.