När kunden plockat frukt och grönt i matavfallspåsen i butiken, kan påsen tas hem för att man sedan ska kunna slänga sitt matavfall i den. Det är den enkla filosofin i samarbetet som ska stärka hållbarheten och även minska förbrukningen av plast.

– Vi har funderat en del kring hur man kan använda de här påsarna till mer än bara matavfall, och Ica var tidigt ute och kontaktade oss om ett samarbete. Nu gör vi detta i sex månader och utvärderar sedan satsningen, säger Jonatan Rosenquist, utvecklingschef på SÅM (Samverkan Återvinning Miljö), som sedan förra året är det gemensamma kommunalförbundet för Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo för insamling och hantering av hushållsavfall.

Men efter den halvårslånga provperioden är ambitionen att i förlängningen kunna erbjuda fler matbutiker denna lösning. För Kvantums del handlar det nu om att kunderna ska göra det än så länge inte helt naturliga valet att vid frukten ta matavfallspåsen istället för plastpåsen, som till en början också kommer att finnas kvar som alternativ. Matavfallspåsen är också godkänd för livsmedelsförvaring.

– Det här ligger helt i linje med vårt miljö- och hållbarhetsarbete. I kassorna försvann plastpåsarna 2017, och sedan dess har vi försökt hitta olika lösningar för frukt och grönt. Nu hoppas vi kunna skapa en kultur där påsarna kan användas fler gånger, säger Markus Elmtoft, butikschef på Ica Kvantum.

Kunden kan även hämta en bunt matavfallspåsar på Kvantum för att ta hem när man ändå befinner sig i butiken. Självscanningsetiketter får dock inte sättas på själva matavfallspåsen, eftersom den förstör processen när matavfallet sedan ska omvandlas till biogas.