Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu rullar de nya miljövänligare bussarna ut i stadstrafiken

Jönköpings Länstrafik presenterar det senaste tillskottet i stadstrafiken då 32 nya biogas- och eldrivna bussar börjar rulla ut i trafik. — Den här satsningen kommer att bli ett lyft för hela stadstrafiken, säger trafikdirektör Carl-Johan Sjöberg på JLT.

De nya bussarna ska trafikera linje 1, 2 och 3. Tillgängligheten och komforten ombord kommer vara betydligt bättre enligt ett pressmeddelande. Bussarna är luftigare och interiören ljusare än nuvarande bussar och designen är ny. Bussarna drivs på biogas men till skillnad från dagens bussar har de även en kompletterande elmotor. Utsläppen bedöms kunna minska med 15-20 procent jämfört med tidigare modeller.

Fordonen kommer att ha stolar med högre komfort och en ny typ av dörr som öppnas smidigare och resenären har själv möjlighet att öppna dörren när bussen står still. Ledstängerna är räfflade vid dörrarna och stoppknapparna belysta vilket underlättar för den som har en synnedsättning att orientera sig. Ombord finns plats för två rullstolar eller fem barnvagnar.

Handikappvänliga

Resenärer med rullstol eller rullator kan komma ombord i de främre dörrarna då det är en större flexyta i den delen jämfört med dagens bussar. Längst bak i bussen finns även en familjeyta. Nytt är också att det kommer finnas hjärtstartare ombord vilket innebär att livsviktig utrustning kommer finnas i omlopp på 32 platser i stan. Det kommer finnas usb-uttag vid alla säten och en ny typ av informationsskylt inne i bussen.

Först ut i Sverige

– Detta är de först bussarna i kollektivtrafik i Sverige, kanske i Norden, med den här tekniken. Eftersom de också har de senaste och mest effektiva motorerna för biogasdrift blir utsläppen väldigt låga, säger Charles Tholin, affärsutvecklare, Jönköpings Länstrafik.

– Bussarna lever upp till Jönköpings Länstrafiks högt ställda krav och gör att vi på Keolis kan leverera en säker och miljövänlig stadstrafik. Det blir även bättre för de som arbetar ombord med en förarmiljö som ger möjlighet till vassare inställningar, säger Mats Norss, områdeschef, Keolis i Jönköping.

De nya bussarna börjar rulla ut i stadstrafiken i maj och juni och kommer att visas för allmänheten under Jönköpings Marknad nästa helg.