Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan ensilageplasten lämnas in direkt: ”Man slipper stora plastberg”

Att återvinna plastensilage har tidigare bara varit möjligt ett par gånger om året. Men nu, som enda plats i länet, finns en fast återvinningsstation i Värnamo.

Nu blir det lättare att återvinna lantbruksplast. Den första april öppnades en fast återvinningsstation på Margretelundsområdet i Värnamo där plastensilage, plastdunkar, nät och folie kan tas om hand alla vardagar mellan kl0ckan 07 och 16.

Återvinningen är ett samarbete mellan entreprenören Mattias Jalonen, som äger MJ Åkeri, och bolaget Krets & Recykling AB, som har i uppgift att samla in lantbruksplast för återvinning.

— Sedan det blev förbjudet att lämna ensilageplast till de kommunala återvinningsstationerna väljer många lantbrukare att betala för bortforsling och bränning av plasten. Det är varken ekonomiskt eller miljömässigt hållbart, säger Mattias Jalonen.

Kretslopp & Recycling i Sverige AB (KRS AB) har avtal med entreprenörer runt om i hela landet. Tre gånger om året, två gånger på våren och en gång på hösten, ordnas uppsamling dit lantbrukare kan komma med all sin plast. Uppsamlingen är kostnadsfri och sker på olika platser, med max två mils mellanrum. Den insamlade plasten forslas sedan till den nyligen inrättade återvinningsanläggningen i Korsberga där den rengörs, smälts ned och omvandlas till plastgranulat som sedan säljs vidare till plastindustrin.

— Vi har ju många plastindustrier i området. Genom detta håller vi plasten på lokal nivå igenom hela återvinningskedjan.

Men att lämna flera månaders förbrukning av ensilage kan vara ett stort projekt och i större lantbruk kan volymerna bli enorma.

— Plasten läggs ofta i en stor hög och blir smutsig. Den måste då både rengöras och sorteras innan den kan återvinnas. Det är inte heller säkert att man har möjlighet att lämna plasten just de dagar som insamlingen sker, vissa kanske inte kan ta ledigt från jobbet, säger Mattias Jalonen.

Idén med en fast återvinningscentral dök upp i samband med att hans åkeriverksamhet skulle flytta från Bredaryd till en större fastighet i Värnamo. Plötsligt fanns både utrymme och kunskap på samma ställe. MJ Åkeri har i uppdrag att samla in Värnamo och Vaggeryds kommuns hushållssopor och inom företaget finns därmed en bred kompetens beträffande avfall och återvinning.

— Jag har god kontakt med personalen på Kretslopp & Recycling. När de fick veta att jag skulle flytta till en fastighet med stora fria ytor blev de eld och lågor, de hade sökt efter en plats för en fast inlämning en tid, säger Mattias Jalonen.

Den första april slog återvinningen upp sina portar. Nu kan lantbrukare från hela länet komma och lämna sin plast på åkeriets mark. Fördelarna är många, menar Mattias Jalonen.

— Det är lättare att sortera upp plasten själv när det inte är lika stora volymer som ska iväg samtidigt. Man slipper stora plastberg, det blir ett jämnare flöde.

Än så länge är det mest enstaka privatpersoner med mindre lantbruk som har kommit, men Mattias Jalonen tror att det beror på att många ännu inte vet att den fasta insamlingen finns.

— Det tar ju alltid tid att nå ut, i synnerhet till de som inte är så aktiva på sociala medier. Vi gör en utvärdering om ett år och min förhoppning är att det kommer att bli riktigt stort på sikt, säger han.

Fakta om återvinningen

Det ideella bolaget Svepreturs, Svensk Ensilageplast Retur AB, har i uppgift att organisera plastinsamlingen i hela Sverige. Vid inköp av lantbruksplast dras alltid en avgift som går till de entreprenörer som anlitats för att tillvarata plasten.

Bolaget Kretslopp & Recycling i Sverige AB (KRS AB) sköter själva insamlandet av plasten. Den forslas till anläggningen i Korsberga där den smälts ned till plastgranulat och säljs vidare till plastindustrin.

Det finns totalt 370 återvinningsplatser i Sverige som under två dagar i maj–augusti och en dag på hösten tar emot plasten. Det finns också möjlighet till gårdshämtning.

Anläggningen i Värnamo är den enda i länet som har fasta öppettider året runt.