Alandsrydsbacken ligger vackert inbäddad i vinterlandskapet. Snökanonerna är redan i full gång med att förbereda underlaget inför kommande säsong. Christian Haak från Finnvedens slalomklubb spanar ut över anläggningen, han räknar med att kunna vara igång ganska snart om vädrets makter tillåter.

Något alldeles extra

Men det är inte bara skidbacken som ska vara i bra skick, mycket runt omkring måste också klaffa, en fungerande toalett exempelvis.

Den har ju en alldeles egen historia, vad är det som har hänt egentligen?

– Vi ska snart titta, jag lovar att det här är något alldeles extra. Det var nämligen så att under förra säsongen lade jag märke till en liten flicka som inte ville gå in på toan utan istället gick bakom den, säger Christian.

Han fortsätter:

– Jag undrade om det var något fel, men hennes pappa berättade att det var helt enkelt så att flickan tyckte att den såg lite mörk och tråkig ut så hon ville inte gå in.

Christian berättar att han funderade och tänkte att ingen sjuåring eller någon annan heller ska behöva känna så.

Håll i er

Sagt och gjort, inför nuvarande säsong är toaletten uppfräschad och omgjord till något utöver det vanliga. Tyra Bokinge som var flickan som hellre gick bakom toan och några av hennes kompisar är nu på plats för att se förvandlingen.

– Håll i er, då öppnar vi dörren, säger Christian.

Stora ögon, förvåning och ett "Wow", är vad flickorna får fram när de möts av en ljus och vitmålad toalett vackert inredd med kristallkrona i taket, en hylla dekorerad med blommor och prydnadssaker, en belyst spegel, skötbord med mera.

Och som kronan på verket, när dörren öppnas tänds ljuset och ur en högtalare läses sagor av självaste Astrid Lindgren.

– Stim-avgiften betalas ändå för musiken som spelas i backen, därför tänkte vi att då kan vi ju utnyttja den till att ha sagoläsning här inne, säger Christian.

När Tyra får frågan om hon tänker besöka toan i fortsättningen nickar hon utan att tveka.

En upplevelse

– Vi vill att det ska vara en upplevelse att komma till den här skidanläggningen, kan man dessutom överträffa barnens förväntningar på det här sättet är det ju toppen.

Men tänk om det blir långa köer till toan nu för att ingen vill gå därifrån?

– I så fall får vi bjuda på det, säger Christian Haak och skrattar.