Senast vi hälsade på hos Carléns i Hubbestad hade Charlotta just avslutat en tvåårig utbildning till yrkesbiodlare och var på väg att sälja in honung från den egna produktionen. Något år senare var hon med och delade på kommunens miljöpris för 2015 - för binas roll i pollineringsprocessen.

Läs mer: De fick miljöpriset

Vad hände sedan?

– Så sent som förra våren bestämde jag för att satsa fem år på biodlingen, men det slutade med en kris som ledde till att vi sålde våra bin. Jag ser det som en paus, men jag tror inte att det kommer igång i samma skala som tidigare - men man ska aldrig säga aldrig.

Anledningen till att Charlotta gick biodlingsutbildningen var att matcha makens kunskaper, som hon insåg var mer omfattande än hon först trodde. När de sedan drog igång var det på allvar - samtidigt som båda fortsatte i sina vanliga jobb…

– Tre femtedelar av min förvärvsarbetande tid lägger jag på mitt jobb som tandtekniker i Jönköping - och på att pendla de nästan tio milen fram och tillbaka. Även Per, min make, har ett annat jobb som huvudsysselsättning.

Beslutet att - helt eller delvis - sluta med biodlandet öppnade för en av Charlottas andra drömmar. Och studera var ju ingen svårighet.

– Förutom djur och natur har jag alltid varit intresserad av människokroppen och massage, och när jag tidigare gick folkhögskola sneglade jag på dess friskvårdslinje, som verkade väldigt spännande.

Speciellt intresserad var hon av att lära sig massera. En frågeställning var om hon skulle klara det fysiskt utan att få ont.

Lösningen blev en trestegskurs i taktil massage, vilken inte innehåller något knådande, men en fast och tydlig beröring. Tanken är att genom beröring underlätta återhämtning. Förespråkarna av denna svenska metod, menar att utövaren genom att massera i vissa mönster kan få kroppen att utsöndra oxytocin - motsatsen till adrenalin.

– Massagen sänker blodtrycket, ökar blodcirkulationen, stimulerar magen och stärker immunförsvaret. Den ska göras i en lugn och rofylld miljö och är bra som ett komplement om man är sjukskriven, säger Charlotta Carlén.

Bild 1 av 4 ”Vanlig” massage, i förgrunden, går till stor del ut på att knåda för att mjuka upp muskler. I taktil massage handlar det mer om att stimulera huden, där det kan finnas upp till 5 000 beröringsreceptorer per kvadratcentimeter.

En fredag eftermiddag såg hon att det första kurstillfället var i Huskvarna nästföljande måndag. Där var hon med, liksom på steg 2 och 3 i Borås respektive Stockholm.

– Sedan var det en kompis som tyckte att jag även skulle prova en kurs i vanlig massage. Under kursen, som gick i Vaggeryd, insåg jag att den inte var något att oroa sig, det var inte så tungt som jag befarat.

I ett nyligen inrett uthus hemma på gården i Hubbestad erbjuder Charlotta nu båda formerna av massage.

Hur har karriärbytet påverkat dig hittills?

– Genom att massera en mångfald av kroppar har jag lärt mig att se dem som vackra, vilket har inneburit att jag har blivit mer tillfreds med min egen kropp, skrattar Charlotta.

Läs även: Madeleine Olsson satsar på hundmassage