En av de fem är 30-åriga Sainabou Njie från Gambia. Hon kom till Sverige i mars och har hunnit lära sig en del svenska, men föredrar än så länge engelska.

Utbildningen har bestått av fyra dagars praktik och en dags utbildning. Alla har fått prova på två olika praktikplatser. Sainabou var bland annat på Furugården.

Jag gillade att vara där, de äldre är så vänliga. Framöver kan jag tänka mig att jobba inom äldrevården, men som städare föredrar jag nog att vara på ett företag – kanske genom Städlaget.

Vaggerydsföretaget Städlaget startades av Adis Begovic och hans sambo för fyra år sedan. I dag har man tolv anställda som till 60 procent städar i offentlig miljö, resten är i privathem.

Den här utbildningen är ett framsteg från den kortare som fanns tidigare. Men jag tycker att det borde vara ännu mer praktik och gärna en körkortsutbildning – körkort är ett krav från vår sida, säger Adis som var med när gruppen fick sina diplom.

Även ISS, som har en större andel uppdrag hos företag och i offentlig miljö, har varit med i samarbetet runt utbildningen.

Hur skiljer sig städningen från ditt Gambia?

Här finns en massa redskap att använda; dammsugare, moppar med metallskaft och en massa rengöringsmedel. Hemma var det i princip bara en kvast, berättar Sainabou.

Tre av de andra deltagarna kommer från Somalia, medan en är från Sudan. På utbildningssidan har Matilda Högberg från Arbetsmarknadsenheten stått för städutbildningen, medan Linda Thalin Unbeck från Fenix gymnasieskola har jobbat med språket:

Deras kunskaper i svenska är väldigt skiftande, vilket har varit en utmaning. Exakt vad som har funnits med på schemat har dessutom varierat beroende på vad de stött på ute på sina praktikplatser, berättar Linda.