Bokrean ser inte ut som för tiotalet år sedan, med ringlande köer av spekulanter redan i gryningen. Men på Arvids bokhandel i Värnamo är det ändå en hel del som har valt att trotsa snökaoset för att frossa bland titlarna. En av dem är Gunilla Eriksson, som i vanlig ordning har med sig den sportlovslediga familjen från Stockholm.

– Vi brukar gå hit varje år och alltid hittar man någonting. Det är roligt att bokrean fortsätter, säger hon.

I år letar hon främst barnböcker. Det är hon inte ensam om. Även Niklas Österholm med sonen Esaias, ett år, letar efter en lämplig barnbok som ska bli en present till kompis.

– Vi visste faktiskt inte att det var bokrea idag, vi brukar handla böcker i bokhandeln. Det är smidigare att kunna se boken och också lättare om man vill byta den. Dessutom är det en bra present till ett barn. Leksaker har de för det mesta i överflöd, då är det bättre med många böcker, säger Niklas Österholm.

Bild 1 av 6 Bäst säljer i vanlig ordning barnböcker, romaner och deckare, menar Lina Davidsson.

Foto Lina Alkner Timner

Tippad bästsäljare

Just barnböcker och deckare brukar gå bra, menar butiksansvarige Lina Davidsson. Så även i år. Av de deckare bokhandeln har fått in är boken 1794 av författaren Niklas Natt Och Dag som hon tippar bli bästsäljande, delvis eftersom den är relativt ny i handeln.

– Det tycket vi egentligen inte riktigt om, den kom redan i höstas. Det känns ju inte så roligt för de som köpte den till fullpris i julklapp, men det är inte vi som avgör vilka böcker som kommer på rea, säger Lina Davidsson.

En som står med just den boken i handen är Gunilla Pettersson.

– Jag har läst hans första bok i serien, den hette 1793 och var mycket bra. Så såg jag i katalogen att uppföljaren skulle komma på rean, så nu får vi hoppas att den är lika bra säger hon.

Svagare trend i år

Förutom deckare, romaner och barnböcker är det svårt att i år se någon specifik trend i år, menar Lina Davidsson.

– Ofta är det ju så att man ganska tydligt kan se förra eller förr-förra årets trender i bokrean. Som till exempel för några år sedan, då det fanns väldigt många kokböcker om vegetarisk och vegansk mat. I år är det inte lika mycket kokböcker, konstaterar hon.

Om en trend ändå ska nämnas så är det böcker som handlar om hur man i bak- och matlagning kan tänka om man vill följa säsongens råvaror.

– Boken av My Feldt är en bok som ligger i tiden. Hon driver ett café i Halmstad och skriver om hur man tillagar mat och bakverk utifrån naturliga råvaror, säger butiksbiträdet Rebecca Jonegård.

Fortsätter locka kunder

Både hon och Lina Davidsson tror att bokrean kommer att fortsätta locka till sig kunder, även om det aldrig blir som förr.

– Köpbeteendet har förändrats. Många köper på nätet och andra handlar på rea lite då och då. Det är inte lika koncentrerat till en period längre. Men många uppskattar fortfarande bokrean och att komma in i butiken och handla. Det tycker vi så klart är väldigt trevligt, säger Lina Davidsson.