Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationaldagen och midsommarfirandet ställs in

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

I år fyller Värnamo hembygdsföreningen 100 år. I samband med det hade man planerat för extra stora firanden på nationaldagen och midsommarafton i Apladalen. Nu ställs båda arrangemangen in. – Det känns tråkigt, säger Camilla Rinaldo Miller.

Beslutet grundar sig på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och var inte oväntat.

– Vi väntade in i det sista, men situationen ser inte ut att ljusna så nu var vi tvungna att fatta beslutet att ställa in, säger Maja Stenviken, administratör på fritidsförvaltningen i Värnamo.

"Ett år i efterskott"

Hon och kommunfullmäktigeordförande Camilla Rinaldo Miller håller i trådarna för de båda firandena.

– Eftersom Värnamo hembygdsförening firar 100-årsjubileum hade vi tagit lite höjd för firandena i Apladalen i år, därför känns det extra ledsamt att ställa in.

Exempelvis var musikalartisten Anki Albertsson inbjuden att hålla det årliga vårtalet den 6 juni. Nu blir det först nästa år.

– Så fort vi hade fattat beslutet att ställa in skyndade vi oss att boka om henne till nästa år. Det händer ju att man firar födelsedag både före och efter själva dagen, så vi får se det som att vi firar ett år i efterskott, säger Camilla Rinaldo Miller.

Firandet av de nya svenska medborgarna och prisutdelningen av årets idrottsprestation, som normalt sker i samband med nationaldagsfirandet, planeras att genomföras vid ett senare tillfälle. Datumen är ännu inte bestämda. I år är det åtta personer som ska premieras för sin idrottsprestation, vilket är ovanligt många enligt Camilla Rinaldo Miller.

– Jag ser ingen orsak att vänta med att premiera dem. Det blir ett firande inom kort, om än i liten skala, säger hon.

Tråkigt att ställa in

Att det gemensamma midsommarfirandet får stryka på foten är tråkigt tycker Maja Stenviken.

– Under de senaste åren har vi kunnat se ett ökat intresse för Apladalens midsommarfirande. Jag tror att det som lockar är möjligheten att fira gemensamt tillsammans med hela familjen. Stämningen brukar också alltid vara god, med folkmusik och dans.

Men nu är Värnamoborna i stället hänvisade till att fira på hemmaplan. Maja Stenviken och Camilla Rinaldo Miller förbereder sig på besvikna kommentarer från kommunens invånare.

– Traditioner betyder mycket för folk. Men det går inte att fira offentligt i mindre skala eftersom just dessa högtider bygger på att man är många som går samman, konstaterar Maja Stenviken.

Svårt att skjuta upp

Att skjuta upp dem till hösten blev av naturliga skäl svårt.

– I vanliga fall tycker man ju bäst om att säga att vi inte ställer in, vi ställer om, men i fråga om nationaldagen är det svårt. Det blir konstigt att fira 6 juni i februari och samma gäller ju för midsommar, säger Camilla Rinaldo Miller.

Även om de beklagar beslutet försöker de att se några positiva sidor av det.

– En liten ljusglimt i det hela är att vi lär oss otroligt mycket. Vi får ta med oss det lilla goda som vi kan i detta coronaelände och satsa desto mer nästa år, säger Camilla Rinaldo Miller.