Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nadira tar tunge politikerns plats i kommunfullmäktige

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Vid senaste fullmäktigemötet tillkännagav ålderspresidenten, Berry Lilja, att han önskade avgå. Ersättare blir nya S-politikern, Nadira Kilim.

När en ledamot avgår under innevarande mandat skickas en förfrågan till länsstyrelsen om vem som, enligt valresultatet, står näst i tur att få uppdraget. I det här fallet är det Peter Blomsterberg som gör kollen:

– Jag går in i systemet och kollar vem som är första ersättare. Där kontrolleras även att personen fortfarande är valbar, och exempelvis inte har flyttat från kommunen.

Första ersättare i det här fallet är Nadira Kilim, vilket även är det namn som Blomsterberg kommer att meddela till Vaggeryds kommun.

Vad händer om hon inte kan då, exempelvis bytt jobb eller blivit sjuk?

– Då får hon meddela det och så får vi ta ett varv till.

”Nej” inget alternativ

När vi träffade Nadira i somras, före valet, svarade hon bland annat på frågan om hon ställer upp på allt i partiprogrammet. Svaret blev diplomatiskt att hon kan ställa upp på det lokala programmet. Hon berättade också att hon kan tänka sig att driva frågan om bättre arbetsförhållanden i vården.

Men att tacka nej är inget alternativ i det här fallet:

– Det är roligt att få just Berrys plats. Det ska bli spännande och utmanande att göra någonting nytt - nu måste jag lära mig en massa!

Nadira berättar att hon ogärna kommer oförberedd till ett möte, men att det inte är detsamma som att hon kommer att gå upp i talarstolen.