I somras begav sig Philip Persson och Oskar Jensen ut på en annorlunda resa. Under tre månader skulle de besöka och testa motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu har de sammanställt en lista med de 100 bästa motionsspåren och där hamnar Gnosjö på en hedrande plats 19.

– Det vi har gjort är att vi har satt lite olika kategorier, gett poäng och matat in det i en formel. Sedan har det räknats ut en totalpoäng, förklarar Philip.

Gnosjö fick alltså höga betyg. Oskar berättar att man kunde se Gnosjöandan även i motionsspåren:

– På något sätt märktes det i spåren. Gnosjö har en så stor, fin och proffsig anläggning, det är lite uppseendeväckande. När vi var där mötte vi några gubbar med krökta ryggar som jobbade. Då fick man sina fördomar bekräftade, för det var sega gubbar och entreprenörskap.

Philip och Oskar turades om att springa eller fotografera i de olika kommunerna. I Gnosjö var det Philip som sprang. Han valde det kuperade elljusspåret som också passerar Töllstorps industrimuseum.

– Man såg bland annat lite kvarnar och en trähäst, det är sådant som aktiverar hjärnan lite. Man får mer att tänka på, istället för bara skog, och då är det lättare att springa.

På sin blogg "Sveriges bästa motionsspår" nämner de att det finns mycket att välja på om man vill motionera i Gnosjö, som elljusspår, mountainbikespår, rullskidbanor och utegym. Själva rekommenderar de det långa, kuperade elljusspåret eller de obelysta spåren runt Töllstorpasjön, även om de inte testade spåret runt sjön.

– Det såg väldigt trevligt ut, det är alltid trevligt med vatten, säger Philip.

– Det kändes väldigt stillastående hemma i Karlskorna. Vi kände behov av att göra något. Jag gillar att springa och skriva och var sugen på att se Sverige, säger Philip.

– Det var otroligt lärorikt på många sätt. Kroppen vande sig ganska snabbt, men mentalt var det väldigt tufft att aldrig riktigt veta var man ska bo eller vad man ska äta för mat. Och att umgås med samma människa varje dag är lite påfrestande, säger Philip lite skämtsamt.

De hade en tajt budget och sov därför ofta i tält, men de erbjöds också boende av privatpersoner:

– De första månaderna uppe i Norrland fick vi klara oss mycket på egen hand, men framför allt den sista månaden, när vi var mer söderut, hade vi boende nästan varje natt, säger Philip.

Själva resan avslutades i augusti och nu är Philip och Oskar tillbaka i studier och arbete, men projektet är inte helt avslutat. De kommer nämligen att ge ut en bok, i samarbete med magasinet Spring och Marathongruppen.

– Vi kommer att sammanställa det och fylla på med lite extramaterial. Vi får hoppas att det finns ett intresse för det.