I december för tio år sedan ströp Värnamokvinnan, som i dag är i 40-årsåldern, sin väninna till döds. Hon använde därefter en elkabel för att hänga upp sin döda vän i duschen för att försöka maskera mordet så att det skulle se ut som ett självmord.

Några månader senare tog hon även livet av sin mamma, då mamman hotade med att berätta för polisen om mordet på väninnan. Även den gången begick kvinnan mordet via strypning.

– Hon (mamman) skrek till mig att hon skulle sätta dit mig för det och att hon hade lejt någon att döda min pojkvän och att hon skulle skjuta min hund. Så då slog det över för mig. Det var droppen. Sedan bad hon för sitt liv och sa ”snälla, jag ska inte berätta för någon”. De orden hör jag om och om igen. Men just i det läget var jag ostoppbar. Jag hade redan bestämt mig. Jag skulle slutföra det jag hade påbörjat, säger Värnamokvinnan i podcasten ”Bakom galler”.

”Det var fruktansvärt”

I slutet av 2010 dömde Göta Hovrätt kvinnan till livstids fängelse för morden. Till en början nekade hon bestämt – men efter flera samtal med en terapeut, och en annan intagen som var dömd till livstid, började hon långsamt att erkänna.

– Det fanns en fantastisk terapeut som hjälpte mig jättemycket och jag började prata mer och mer öppet om det. Jag är medveten om vad jag har gjort, men på många sätt känns det fortfarande overkligt för jag kan inte relatera till den personen jag var när jag begick de handlingarna. Det var en person i fullt missbruk, med dålig självkänsla och noll moralkompass kvar. Det var fruktansvärt, säger hon.

Får söka tidsbestämt

Om två år får Värnamokvinnan ansöka om tidsbestämt straff – något som hon själv tänker mycket på.

– Ja, jag försöker sköta mig. Jag har en förmåga att ställa till det för mig själv, men planen är att sköta mig så bra som möjligt. Då kanske de ser bättre på saken när jag söker tidsbestämt.

Tidigare i år fick kvinnan en varning av Kriminalvården efter att hon hamnat i bråk med en annan intagen.

LÄS MER: ”Framställs som en livsfarlig psykopat”