För ett drygt år sedan, när mannen var 18 år, var han med om två våldsamma rån i Värnamo och dömdes till fängelse. Tingsrätten påpekade att det var viktigt att ynglingen kom i rehabiliteringen. Mannen kunde få plötsliga utbrott av aggressivitet.

I domen skrev man att han har en mycket bristfällig skolgång, har växt upp under svåra förhållanden och kan ha varit barnsoldat. Dessutom konstaterades att han har drogproblem.

Han var bosatt i Värnamo kommun.

I oktober i höstas anhölls han misstänkt för mord i Borås. Åtalet lämnades här om dagen och gäller ett brutalt mord på en 25-årig man. Två personer har också åtalats för medhjälp till mordet.

Mannen har fortfarande nära koppling till Värnamo där han har vänner och släktingar, och han skulle börja studera i Värnamo. Men sedan den 3 november sitter han i förvar i väntan på rättegång i Borås.

En fråga som domstolen måste ta ställning gäller en resa till Värnamo från Borås. Den skulle kunna ge mannen alibi för mordet.

Mannen var i Värnamo under helgen 24-25 oktober. På måndagen åkte han till Borås. I polisförhör uppgav han inledningsvis att han tog tåget tillbaka till Värnamo vid 19-tiden. Och då skulle han kunna ha alibi för mordet.

Men vid senare förhör framkom att mannen ljugit. Han tog aldrig tåget till Värnamo. Däremot åkte han senare till Värnamo och stannade där en vecka.

Vallning av de misstänkta har skett även i Värnamo för att kunna visa var de tre vistades under helgen innan mordet.

Den döde var skyldig 20-åringen pengar. Något hände när de stod utomhus och rökte hasch och sedan, enligt vittnen, gav sig mannen på 25-åringen.

En stor kökskniv användes vid överfallet. Rättsläkaren konstaterade 22 sår på hals och bål, samt ytterligare sår i huvud, på armar och lår. Både stick- och skärsår.

Den döda kroppen upptäcktes dagen efter av en person som larmade polisen. Genom bland annat omfattande telefonavlyssning kunde polisen gripa de tre.