Det är nästan att man kan höra en knappnål falla. Elevernas koncentration är tveklöst på topp när tidningen tittar in i Textilakademins lokaler på folkhögskolan under tisdagsförmiddagen.

Den årliga modevisningen med tillhörande utställning närmar sig med stormsteg. Varje elev visar två till fem egna outfits eller utstyrslar under de två dagarna som evenemanget pågår.

Årets tema "Rum"

– Det kan vara allt från, färgglatt, japanskt, skulpturalt till vardagsplagg. Årets tema är "Rum", säger Sanne Malmqvist som är en av eleverna på utbildningen.

– Det är fritt för tolkningar, det kan vara både ett fysiskt eller ett mentalt rum, säger hon och fortsätter:

– Man kan väl säga att vi nästan jobbar dygnet runt för att bli klara i tid. Även om det är ganska stressigt ska det verkligen bli både spännande och roligt.

15 elever

Totalt är det 15 elever som går på textilakademin, man kan välja att gå utbildningen under ett eller två år. Uppgiften inför modevisningen har man jobbat med sedan terminens början i våras.

Lena Mellergård som är lärare konstaterar att det är ovanligt många unika kreationer i år.

– Det är verkligen stor bredd, mycket är dessutom återbruk. Ett gammalt lakan kan bli en klänning eller en T-shirt, säger hon. Vi har dessutom haft ett samarbete med Erikshjälpen under året.

Jobba med något miljövänligt

Lovisa Aiff håller på som bäst att sy på en byxdress som ska dekoreras med plastblommor.

– I framtiden vill jag gärna jobba med något kreativt och då gärna något miljövänligt, men nu är det först och främst modevisningen som gäller, säger hon.