Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moa M Sahlin: "Rutan är som en portal mellan stad och landsbygd"

Naturromantik och club-dans som vill skapa hopp i en svår tid. Så beskriver Moa M Sahlin sin solodans ”Vårfötter i Värnamo” – hennes bidrag till Rutans jubileum. Dags att dra upp volymen!

– Det ger mig både ett lugn och ett hopp i dessa kristider att komma till Rutan och uppträda. Jag hoppas att min dans också kan sprida lite ljus och hopp, säger Moa och fortsätter:

– Är det någon gång vi behöver visa tillit så är det nu, men tillit är något vi måste öva på och då fungerar Rutan som en ständig påminnelse.

Värnamotrakten är inte okänd för göteborgaren Moa. För fem år sedan köpte familjen ett gammalt missionshus utanför Rydaholm.

– Vi letade efter ett stort fritidshus som kunde vara en mötesplats för vår stora släkt och alla vänner, där jag samtidigt kunde ha en dansstudio.

Den tolv minuter långa solodans som Moa framför i Rutan har fått namnet ”Vårfötter i Värnamo”. Dansen startar naturromantiskt med inspiration från Elin Wägners bok ”Väckarklocka”.

– Där tar jag in platsen med min kropp. Sedan kommer mer club beat där jag tar in staden och skapar puls.

Dansnumret har en något krokig tillblivelse. Det började med en solodans vid invigningen av en ny scen i Lettland 2015. Året därefter återanvände hon vissa element till ”Den utsträckta handens gest”, ett dansverk hon skapade tillsammans med åtta andra dansare efter att hon lärde känna en kvinna som satt och tiggde utanför hennes lokala matbutik. Kompositören Klas-Henrik Hörngren specialskrev musik, som han redigerade om när Moa nu tog delar från dessa föreställningar och anpassade till Rutan.

Att dansen skulle fungera i Rutan visste hon redan, efter att ha provdansat numret i Rutan på Landala torg i Göteborg.

– Det känns fint att det finns en ruta både i Göteborg och i Värnamo. Det blir som en portal mellan storstad och landsbygd, mellan min familjs bostäder i Göteborg och Skaftarp, säger Moa M. Sahlin.