Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MMA-fajter döms till sex års fängelse och utvisning

En 28-årig man från Tyskland döms till sex år och sex månaders fängelse för två fall av grovt narkotikabrott, våld mot tjänsteman och dopningsbrott. Mannen utvisas även från Sverige med förbud att återvända till år 2034. I samband med gripandet i april slogs mannen med två poliser i Jönköping.

Ingripandet som skedde vid Atollen i Jönköping i våras kom att bli upptakten till att en omfattande narkotikahärva kunde nystas upp.

Efter ett tips fick två poliser sent på kvällen den 29 april i år i uppdrag att kontrollera en tyskregistrerad bil som hade observerats i samband med en misstänkt narkotikaaffär. I bilen hittades omkring fem kilo kokain.

När mannen förstod att han skulle gripas gjorde han våldsamt motstånd mot poliserna. I samband med handgemänget sade mannen att han var professionell MMA-idrottare och de två poliserna uppgav efteråt att de aldrig tidigare stött på en person med en sådan kapacitet att slåss. Även ett förbipasserande vittne fick assistera poliserna vid gripandet. De två poliserna och den gripne mannen fick efter slagsmålet uppsöka sjukhus.

De två poliserna tilldöms nu ett skadestånd på 7 000 kronor vardera.

29 kilo hittades

Förutom kokain-beslaget i bilen i Jönköping gjordes ännu större beslag i ett förråd vid mannens bostad i Nacka utanför Stockholm där omkring 29 kilo amfetamin hittades.

Åklagare Ulla Karlbrink, vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, hade yrkat på tio års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott efter beslagen i Nacka. Mannen har uppgett att han inte haft kännedom om all den narkotika som hittades i anslutning till bostaden och tingsrätten skriver att han inte kan bindas till alla beslag. Han döms därför för grovt narkotikabrott.

Utvisas från Sverige

I utredningen har det stått klart att den tyske mannen har bott i Sverige tillsammans med sin flickvän sedan februari 2019 och mannen har uppgett att han har haft en försörjning som personlig tränare. Tingsrätten anser dock att hans anknytning till Sverige inte är tillräckligt stark och därmed blir han utvisad då brottsligheten bedöms som särskilt allvarlig. Han förbjuds att återvända till Sverige inom de närmaste 15 åren.

Medan rättsfallet i Jönköping har pågått har mannen även dömts för andra brott. Borås tingsrätt dömde i måndags mannen till två månaders fängelse för misshandel och olaga hot. Jönköpings tingsrätt skriver att även den domen har tagits med i beräkningarna om att tidsbestämma mannens påföljd till sex år och sex månaders fängelse samt utvisning från Sverige.