Leif Andersson är en van yrkesfiskare vid stranden av sjön Rusken. I torsdags kväll var han ute för att ordna med sina nät.

Det var ett ankare som jag skulle böja och plötsligt fjädrade det tillbaka och slog mig ur båten, berättar han.

Båten drev iväg och Leif försökte förgäves simma ikapp den. Efter en halvtimme i vattnet ringde han sin äldste son för att berätta att han kanske inte skulle komma levande från vattnet. Krafterna började tryta.

Men historien om hur Leif räddades började långt tidigare. Det är en i det närmaste osannolik räcka med tillfälligheter. Eller är det inga tillfälligheter?

Jag tror inte det. Herren hade sitt finger med i spelet

Låt oss ta allt från början:

Två unga män vid namn Viktor Holst och Benjamin Carlsson beslutade sig för att köpa en båt. De tänkte pröva den på onsdagen men väntade till sen torsdag.

När de skulle lägga i båten kom Leif Andersson hustru av en tillfällighet förbi och pratade några ord med Viktor och Benjamin. De var inte nära bekanta.

Två dagar tidigare hade Leif tappat sin vanliga telefon i vattnet. Den blev obrukbar. Istället aktiverade han en särskild mobil som kan stå emot vatten.

När han på torsdagen skulle ge sig ut valde han för ovanlighetens skull att ta på en speciell räddningsväst.

Nu tillbaka till torsdag klockan 18.55. Leif har hamnat i vattnet. Räddningsvästen blåser upp sig automatiskt, och med sin vattentäta mobil kan han larma 112. Nästa samtal går till hustrun Barbro inne på land. Hon vet att det finns ytterligare en båt ute på Rusken som skulle kunna komma och rädda hennes man. Men hur nå de två unga männen?

Jag kom plötsligt ihåg att det stod Holst på en av pojkarnas jacka eller väska. Och ringde till en Holst som jag känner. Det var pappan och han gav mig numret till sonen Viktor, säger Barbro.

Benjamin Carlsson, Viktors kamrat i båten, berättar att de snabbt började kör åt det håll där Leif skulle finnas.

Vi såg båten och en bit därifrån en man i sjön. Då tog bensinen slut i båten, förklarar Benjamin.

Men deras nya båt hade två tankar, och i den andra fanns det bensin.

Vi lyckades dra honom ombord och satte fart mot land, säger Benjamin.

Leif minns tiden innan räddningen:

Jag hade nog legat i en halvtimme och började bli orkeslös. Jag försökte ligga i fosterställning för att behålla värmen. Men till sist insåg jag att det kanske inte skulle gå, att jag kanske inte skulle överleva.

Han ringde då sin äldste son för att berätta om sin situation. Sonen blev chockad.

I färden in mot land i Benjamins och Viktors båt låg Leif i fören och skakade. De kom till Sjöbo vid Ruskens strand och Leif fick låna kläder och kunde hålla sig varm till Räddningstjänsten kom och han blev körd till sjukhus.

Om inte pojkarna kommit hade jag legat i ytterligare en halvtimme i vattnet. Det hade jag inte klarat, säger Leif.