Det är Fairtrade-gruppen i Värnamo som har utsett vilken mack som är mest rättvis. Detta gjordes genom att inventera samtliga mackars butiksvaror.

– Utbudet av rättvisemärkta produkter var större än väntat. Men skyltningen kunde ha varit bättre, säger Iréne Johansson, engagerad i Fairtrade-gruppen i Värnamo.

Medvetenheten kring fördelarna med Fairtrade-produkter har enligt Iréne Johansson ökat. En positiv överraskning var att alla bensinmackar erbjuder kaffe med denna certifiering i sina kaffeautomater.

– Det känns bra att veta att oavsett vilken mack man besöker serveras rättvisemärkt kaffe, säger Iréne Johansson.

Utöver kaffe fann inventerarna flertalet andra Fairtrade-produkter. På vinnarmacken Circle K fanns bland annat glass, bananer och cashewnötter försedda med certifieringen.

Fairtrade är en oberoende certifiering som skapar goda förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Att samtliga av Värnamos bemannade mackar erbjuder sina kunder rättvisemärkt kaffe är inte av en slump.

– Det finns självklart tankar från företagets sida kring varför vi har ett utbud av Fairtrade-kaffe, säger Sofie Gustavsson, stationschef på Circle K på Bredasten.

– Jag tycker självklart att det är viktigt att tillhandahålla produkter med denna certifiering, tillägger hon.

Framöver planerar Fairtrade-gruppen att genomföra liknande undersökningar på Värnamos hamburgerrestauranger. Därefter ska de återigen ta sig an livsmedelbutikerna.

– Det blir ett större projekt. Bensinmackarna har som bekant ett begränsat sortiment, säger Iréne Johansson och skrattar.