Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer än var fjärde röstade på BA

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Bevara Akutsjukhusen (BA) fick ett mycket stort stöd från invånarna i Värnamo kommun i valet till regionfullmäktige. Av de etablerade partierna var det bara SD som lyckades öka när BA klev in på scenen.

I landstingsvalet som helhet fick Bevara Akutsjukhusen preliminärt 9 procent av rösterna.

I Värnamo var stödet betydligt större. 27,7 procent av de kommuninvånare som röstade i landstingsvalet stoppade en BA-sedel i kuvertet.

Trots det nya BA lyckades Sverigedemokraterna öka sin andel jämfört med valet för fyra år sedan. Partiet ökade från 10,6 till 11,5 procent. I länet som helhet fick man dock 13,6 procent av rösterna.

Bara C större än i länet

Alla övriga partier gick bakåt bland Värnamoborna. Backade mest gjorde Socialdemokraterna, från 36,1 procent 2014 till 22,1 procent den här gången. I länet som helhet fick S 26,4 procent av rösterna – alltså 4,3 procentenheter mer än i Värnamo kommun.

Kraftigt bakåt i landstingsvalet i Värnamo kommun gick också Kristdemokraterna. Partiet backade från 12,4 till 7,3 procent. I länet som helhet fick KD preliminärt 12,7 procent av rösterna.

Även Moderaterna backade klart när Värnamo kommuns invånare röstade i landstingsvalet. För fyra år sedan fick partiet 16,7 procent av rösterna. Nu står siffran preliminärt på 12,1 procent – 3,4 procentenheter lägre än vad partiet ser ut att få i länet som helhet.

Det kan noteras att Centerpartiet är det enda av de redan etablerade partierna som trots en tillbakagång har ett högre stöd i Värnamo kommun än vad man har i länet som helhet. Man backade från 12,6 till 10,6 procent men i länet får partiet bara 9,5 procent.

MP, L och V backade bland Värnamoborna till 1,8 (minus 2,1), 2,7 (minus 1,1) respektive 2,9 (minus 0,5).

Drygt 17 procent i GGVV

BA:s starka stöd i Värnamo kommun avtar dock ju längre utanför kommungränsen man kommer. Räknar man ihop de fyra GGVV-kommunerna (som utgör en valkrets) har partiet stöd av 17,2 procent. I den första valkretsen – kommunerna Jönköping, Mullsjö och Habo – stöds BA bara av 1,8 procent.

I den tredje valkretsen (Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda) återfinns det andra akutsjukhus som BA anser är i fara. Stödet i Eksjö kommun var också starkt, ännu starkare än i Värnamo kommun. I Eksjö kommun får BA preliminärt 29,7 procent.

Precis som i fallet med Värnamo är dock partiets stöd betydligt mindre om man ser till hela valkretsen. I de sex kommunerna har BA ett samlat väljarstöd på 12,9 procent.