Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massor av idéer om ett levande kyrktorg

Hur ska man få liv och rörelse på Värnamos kyrktorg igen? Studenter från Linnéuniversitet föreslår grönska, vattenspeglar och en inglasad servering.

Ett levande torg I city med fontän och bänkar, mer grönska och belysning. Så vill en grupp studenter från Linné-universitet se kyrktorget som de blickar ut över.

De studerar byggnadsteknik och byggnadsutformning och har åsikter om mycket, gatstenens riktning till exempel. De tycker att torghandeln gärna får återuppstå.

Grönare torg

– Det skulle vara mysigt att sätta upp marknadsstånd igen, tycker Ida Fransson.I så fall temporära marknadsstånd. Viktigast är torget blir en flexibel yta som kan användas till mycket och vid alla tidpunkter.

– Torget behöver lysas upp på natten, fortsätter Ida.

De föreslår också att det ska finnas fontäner och bänkar. Träden i allén mot Lagmansgatan vill de ha kvar som avgränsning mot bostäderna i nybyggda kvarteret Duvan.

– Studenterna vill se ett grönare torg och det är nog en reaktion på hur det ser ut idag, säger Johnny Grauengaard från BSV arkitekter som är sponsor till studentprojektet.

Han konstaterar att de flesta av studenternas förslag har element av vatten, fontäner på sommaren och skridskobana på vintern. Byggnaderna runt torget – kyrkan, tingshuset, kommunhuset och kvarteret Duvan – speglar olika tidsepoker, och Johnny Grauengaard ser gärna kontraster i framtidens kyrktorg.

Liv och rörelse

Man får också att tänka på hur folk rör sig över torget. Idag leder torget mot tingshuset som används av den kommunala barn- och utbildningsförvaltningen.

– Vår utgångspunkt är att tingshuset kommer att behövas som förvaltningslokaler, säger Stina Gof, utvecklingschef på kommunen.

En stadsbyggnadsvision för Värnamo ska senare landa i konkreta förslag för centrumutvecklingen i staden. Kyrktorget är en plats som särskilt pekats ut.

– Vi vill hitta tillbaka till ett torg med liv och rörelse som är en mötesplats för Värnamoborna, säger hon.