Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många borta – men ingen akut situation enligt omsorgschefen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Trots att många i personalen inte är på jobbet klarar sig omsorgen så här långt bra i coronakrisen. Det menar omsorgschef Ulrika Gustafsson. – Vi kan i stort arbeta på som vanligt, säger hon.

Omsorgsförvaltningens verksamhet är uppdelad i fyra delar: funktionshinderomsorgen, äldreomsorgen (med bland annat hemtjänsten), sektionen myndighet (där bland andra biståndshandläggarna återfinns) samt vård och rehab (vars personal bland annat utgörs av sjuksköterskor).

Två gånger i veckan går man igenom hur personalsituationen ser ut. De senaste siffrorna är från i tisdags. Då sjukanmälde sig 88 personer på grund av att man hade någon form av symptom. Till det ska läggas 12 personer som var hemma för att ta hand om sjukt barn.

Ett bortfall på 100 personer innebär dock ingen generell akut kris enligt förvaltningschef Ulrika Gustafsson.

"Kontroll på totalen"

– Vi har drygt 1 000 anställda så det blir omkring 10 procent. Vid den här tiden på året brukar sjukfrånvaron gå upp lite och man kan väl säga att vi nu ligger något högre än det, säger Ulrika Gustafsson och fortsätter:

– Det ser lite olika ut på de olika verksamheterna, men jag tycker att vi har kontroll på totalen. Vi kan i stort arbeta på som vanligt.

Utsatt brukargrupp

Eftersom många brukare tillhör riskgruppen 70 plus är det enligt Ulrika Gustafsson extra viktigt att förvaltningen och personalen följer gällande riktlinjer och rekommendationer.

– Vi följer det som kommer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare. De är experter och de kan det här bäst.

Det innebär bland annat att den som har det minsta symptom på covid-19 inte ska gå till jobbet. Den som inte har något symptom ska tvärtom jobba.

70-plussare ska inte jobba

Liksom skolan kan man inom omsorgen ha vikarier som har fyllt 70. Det innebär att i vissa fall kan både brukare och personal tillhöra den utpekade riskgruppen.

Ulrika Gustafsson tycker att riktlinjen från myndigheterna är klar:

– Är man 70 plus utgår jag ifrån att man inte ställer sina tjänster till förfogande.

Hur många 70-plussare som är vikarie och huruvida man följer riktlinjen har dock Ulrika Gustafsson inte full koll på.

– Nej, det är serviceförvaltningens bemanningsenhet som sköter vikarierna. Men jag utgår från att alla tar ett eget ansvar, säger hon.

Det är snart påsklov. Hur ser ni på de som återvänder efter en utlandsresa?

– Från början sas det att man skulle sätta sig i karantän om man hade varit i ett riskområde. En del företag gjorde så med automatik. I dag gäller andra rekommendationer eftersom vi har en smittspridning inom landet. Det som gäller nu är att hålla sig hemma om man har symptom.

Prioriterad verksamhet

Ulrika Gustafsson hoppas att Sverige lyckas att undvika en peak med stora mängder sjuka på en och samma gång.

– Om inte alla blir sjuka samtidigt hinner kanske en del bli friska och komma tillbaka till arbetet innan andra blir sjuka. Det skulle underlätta mycket.

Klarar ni en stor peak?

– Det måste vi ju göra. Vi tittar på vad som skulle behövas då. I så fall får hela kommunen titta på var personalen behövs bäst och i en sådan prioritering är omsorgen självskriven, säger Ulrika Gustafsson.