Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man döms till samhällstjänst för misshandel av sambo

En man i 50-årsåldern har dömts till villkorlig dom med samhällstjänst efter att ha misshandlat sin sambo vid två tillfällen, med barn närvarande.

De aktuella händelserna inträffade för snart ett år sedan, när mannen var alkoholpåverkad. Någonting hade utlöst ett bråk paret emellan. Först fick kvinnan ett slag mot ansiktet i köket, medan två av parets barn tittade på. Enligt kvinnan hade det aldrig hänt tidigare.

Efter den första misshandeln, som rätten bedömer som ringa, gick mannen till Systembolaget och handlade öl som han drack upp.

Han återvände till bostaden, varvid bråket fortsatte. Han knuffade ner sambon, la sig över henne och höll fast handlederna. Ett av parets äldre barn kom in i rummet och ropade – enligt polisförhöret – något i stil med: ”Släpp mamma för fan”. Men mannen fortsatte och utdelade två slag mot kvinnans ansikte.

Den senare händelsen har orsakat smärta, blödning, svullnad och rodnad – vilket har styrkts genom fotografier – och bedöms som misshandel.

Mannen framför att han förlorade sitt arbete som följd av händelsen, vilket ses som en förmildrande omständighet. Brottet har ett straffmätningsvärde på två månaders fängelse. Men risken för fortsatt brottslighet anses vara liten. Straffet stannar därför vid villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Mannen ska också betala en avgift till brottsofferfonden. Eventuellt överklagande ska ske senast den 2 januari 2020.