Innanför en pampig entré leder en trappa uppåt mot lokaler som huserar en av kommunens största föreningar; Götaströms fordonshistoriska. I andra änden av huskomplexet har Vaggeryds bågskytteklubb sin hemvist och i motsatt ända av kvarteret går det att hitta bouleklubben. Vi väljer trappan som leder neråt, mot kommunens kanske äldsta förening; Skillingaryds skyttegille, som varit igång i 125 år!

Det här är första gången jag provar på att skjuta i stående, berättar Filiph Rosentröm som koncentrerar sig för att träffa i 10:an.

Han lockades till luftgevärsskyttet av klasskompisen Alicia och tycker att det är roligt. Vi frågar varför.

Därför att det är någonting jag gör tillsammans med hela familjen. Både mamma, pappa och lillasyster är med och vi tävlar mot varandra.

Lillasystern, Ella, hittar vi vid bordtennisbordet en bit bort i sällskap med nämnda Alicia Toftgård och Evelina Forthmeiier, som också har föräldrar på plats.

Förutom att den ligger nere i källaren är det här en jättebra lokal. Annars är drömmen att kunna samsas med andra föreningar i ett föreningshus och ha en gemensam kafeteria, säger Håkan Forthmeiier.

För även om Skyttegillet har många andra föreningar runt omkring sig i byggnaden är man åtskilda av väggar och dörrar. I en gemensam lokal skulle man förutom kafeteria även kunna samsas om vaktmästare och ökat öppethållande.

Skyttegillet är i jämförelse med många andra en liten förening. Å andra sidan känns den vital, med ett stort engagemang.

Det är lätt att fokusera på kärnverksamheten. Ladda, sikta och skjut. Det är poängberäkningen som är haken, men den finns det elektronik som tar hand om. Det finns också en inspirationskälla i form av klubbens framgångsrika skytt, Michaela Arvidsson. Hon har en poäng, i skytte med stöd, på 427 av teoretiska 436. Med 417,4 har hon också svenskt rekord i stående.