Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Mali-Johan” får stort skadestånd

Artikel 1 av 1
Kidnappade Johan i Mali
Visa alla artiklar

Johan Gustafsson får över en miljon kronor i skadestånd efter att ha suttit fången i nästan sex år. – Jag är väldigt tacksam och det är en lättnad på så vis att det blir en sak mindre att tänka på. Men det jag tänker på mest är att jag har blivit fri. Det är en större gåva, säger Johan Gustafsson på telefon till TT.

Johan Gustafsson fritogs för ett år sedan från sin fångenskap hos terrorgruppen al-Qaida i Mali.

Nu får han 1,1 miljoner kronor i ersättning i skadestånd av Brottsoffermyndigheten.

Han får högsta möjliga belopp för fysiskt och psykiskt lidande och för den inkomst han har förlorat. Beslutet har fattats av Nämnden för brottsskadeersättning, enligt ett pressmeddelande från Brottsoffermyndigheten.

Enligt myndighetens bedömning utsattes han för människorov under perioden 25 november 2011 till den 25 juni 2017. Under brottstiden var han i en mycket utsatt situation, inte bara genom gärningspersonernas hot och våld utan också på grund av rådande klimat, farliga djur och bristen på mat, vatten och sanitet.

LÄS MER: Exklusiv intervju med Johan efter frisläppandet

LÄS MER: ”Trodde aldrig att jag skulle komma hem”

Johan Gustafsson får nu 250 000 kronor i ersättning för kränkning. Dessutom ersätts hans personskada med 910 000 kronor för fysiskt och psykiskt lidande och för förlorad inkomst.

– Han får det högsta beloppet som är möjligt att få för personskada. Ersättningen kan bidra till att kompensera det lidande han har utsatts för, säger Anna Sundén Larsson, jurist vid Brottsskadeenheten i pressmeddelandet.

Han avvek från en tidigare planerad och kontrollerad resväg och reste in i Mali utan att ha kontrollerat UD:s reserekommendationer för området. Enligt Brottsoffermyndigheten har han därför utsatt sig för en ökad risk att bli skadad, även om det skett av oaktsamhet.

Samtidigt anser Brottsoffermyndigheten att mannen har utsatts för en mycket allvarlig kränkning. Myndigheten har då särskilt tagit hänsyn till de förhållanden han tvingats leva under och att han varit frihetsberövad under en mycket lång tid, fem år och sju månader.

Eftersom han har utsatt sig för en ökad risk att bli skadad ska brottsskadeersättningen enligt brottsskadelagen minskas. Men mot bakgrund av det mycket allvarliga brott som han utsatts för faller inte hela ersättningen bort.

I stället har ersättningen för kränkning minskats med hälften till 250 000 kronor. Även ersättningen för personskada har minskats med hälften, men mannen når ändå upp till maxbelopp.

– Även om brottsskadeersättningen har halverats har det mindre betydelse i det här fallet. Det beror på att mannen får full ersättning upp till brottsskadelagens maxbelopp för personskada, säger Åsa Lundmark, tillförordnad brottsskadechef i pressmeddelandet.