Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maksym Drabik bryter tystnaden – och talar ut i polsk media: ”Jag var ärlig”

Lejonens Maksym Drabik är misstänkt för att ha brutit mot antidopingreglerna hemma i Polen. Till den polska tidningen Przeglad Sportowy ger han nu sin version av det inträffade. – Media har inte rapporterat på ett rättvist sätt, säger han till den polska tidningen.

För en tid sedan kom det fram att Maksym Drabik fastnat i en dopingkontroll i Polen i höstas.

Lejonen har beskrivit det inträffade på följande sätt:

”Maksym togs den 22:a september, i samband med den andra finalmatchen i polska ligan, in för dopingkontroll. Kontrollen i sig gav inget utslag. På frågor som ställdes svarade Maksym dock uppriktigt att han fyra dagar innan finalmatchen fått ett näringstillskott i droppform. Näringsämnet är vanligt och används av såväl speedwayförare som andra idrottare, både på klinik och via klubbläkare. Syftet är att påskynda återhämtning och hjälpa till att hålla vätskebalansen”, skriver Lejonen på sin webbplats.

”Detta ämne är inte förbjudet i sig, men reglerat till att man maximalt får ta 100 ml per 12 timmar. Maksym hade av sin polska klubb Wroclaws läkare fått 500 ml vid ett tillfälle. Han hade kunnat ta 200 ml per dygn flera dagar i rad och därmed totalt en större mängd. Men fallet handlar alltså om för stor mängd vid ett tillfälle”, skriver Lejonen vidare.

”Stor uppståndelse”

Och i en intervju med en polsk tidning ger nu Maksym Drabik själv sin version av det inträffade. Det har varit stor uppståndelse kring situationen kring Maksym Drabik och polsk media har rapporterat flitigt.

”Hittills har jag inte talat om förfarandet vid POLADA (den polska antidopingbyrån), eftersom jag har trott på en opartisk och rättvis behandling. Men media har rapporterat om mitt fall och tyvärr inte presenterat det på ett rättvist och fullständigt sätt. Sedan olyckan i Sverige, som inträffade 2016, har jag kämpat med hälsoproblem och har lagts in på sjukhus regelbundet. Av den anledningen har jag tvingats dra mig ur tävlingar många gånger för att ta hand om min hälsa. Jag lämnade in fullständig medicinsk dokumentation om detta till POLADA”, säger Maksym Drabik till den polska tidningen.

Maksym Drabik fortsätter att berätta:

”Mitt hälsotillstånd i september 2019 krävde omedelbar medicinsk behandling. Jag var inte medveten om att administrering av ett dropp på ett medicinskt kontor, samordnat av en specialistläkare med FIM–kvalifikationer, kan utgöra ett brott mot antidoping–regeln. Jag har bara fått instruktioner om att det är min skyldighet att tillhandahålla sanningsenlig information under dopingkontroll, vilket jag också har gjort. När jag var säker på att det i detta fall (på grund av min hälsa) var nödvändigt att använda den här metoden så litade jag på min personal.”

”Jag var ärlig”

”Jag tror att alla personer (inte bara en idrottsman) i min situation skulle göra detsamma – att följa rekommendationerna från en specialistläkare. Jag gömde ingenting, jag dolde ingenting, jag gav information som var förenlig med verkligheten. Jag var ärlig. Om jag verkligen ville fuska eller ha något att dölja, skulle jag inte ha angett den här informationen i dopingkontroll–protokollet”, säger han.

Det har tidigare sagts att ärendet preliminärt ska tas upp i februari. Och det har även tidigare kommit fram uppgifter om att Maksym Drabik riskerar en lång avstängning om han fälls.