Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyran laddade för digital konsert – nu får man blåsa av den också

Årskonserten med Lyran Musikkår & Drill var tänkt att hållas i liten coronaanpassad skala och sändas live digitalt. Nu skjuts även det på framtiden.

Planeringen var helt klar. Genom att enbart sälja 50 biljetter till Lyran Musikkår & Drills årliga konsert i Auditoriet i Gummifabriken skulle evenemanget bli litet men coronasäkert. Samtidigt kunde den digitala livesändningen möjliggöra att också äldre personer och människor i riskgrupper skulle kunna ta del av underhållningen. Men i takt med att spridningen av covid-19 tog fart igen kändes det alltmer riskabelt att samla de drygt 40 blåsare som ingår i gruppen på en och samma scen. Nu skjuts hela evenemanget på framtiden.

— Det är jättetråkigt förstås, men vi kände att det inte fanns något annat alternativ. Nu har det ju visat sig att det var helt rätt beslut, eftersom det i veckan har blivit ännu striktare restriktioner där bara åtta personer hade kunnat närvara, men vi fattade vårt beslut redan innan dessa kom, säger Andreas Boozon.

Årskonserten är en årlig tradition sedan 1970-talet. I vanliga fall drar den fulla hus med en publik på omkring 400 personer flera kvällar i rad. Genom att sända den live hade ett obegränsat antal kunnat se den, oavsett restriktioner.

— Vi övervägde att ha en betald länk men avfärdade den tanken eftersom vi ville ha det så enkelt som möjligt. I stället valde vi att bara hålla en konsert i stället för två och låta denna vara kostnadsfri på webben, säger Andreas Boozon.

Den coronasäkrade konserten var så gott som spikad, enligt tidigare restriktioner. Det skulle bli en blandad repertoar av gamla favoriter. Solister skulle vara Markus Wik på saxofon, Sofia Wik på marimba och Sara Lundmark på sång.

— Vi kände att det skulle vara synd att bränna vårt nya material på en digital sändning där ljudet kanske inte är det bästa. Därför hade vi tänkt spela en repertoar som vi övat in till tidigare konserter, säger Andreas Boozon.

Repetitionerna pågick under sommarmånaderna. Men bara några timmar innan medlemmarna skulle träffas för en genomgång kom så nya skarpare restriktioner med uppmaning att träffa så få som möjligt.

 — Det uppstod viss osäkerhet, men vi bestämde att vi skulle hålla ett möte i alla fall, med flera meters mellanrum mellan oss.

Under mötet fattades beslutet att skjuta upp konserten och avbryta alla fortsatta repetitioner.

— Alla var helt eniga i detta. Vi måste ta ansvar och genom att vi som offentlig förening väljer att ställa in kan vi skicka en signal om allvaret i situationen, säger Andreas Boozon.

Om de nya strikta restriktionerna lättar till våren är planen att konserten hålls i mars, enligt samma upplägg som den som nu ställs in, alltså med max 50 personer i publiken.

— Vi tror ju inte att viruset är borta och alla restriktioner är släppta tills dess, men vi hoppas kunna samlas på scen i alla fall. Sedan har vi en from förhoppning om att vi i november nästa år kan hålla konsert som vanligt igen, och då spela vårt nya material.

Två årskonserter på ett år, med andra ord.

— Det är ju speciella omständigheter och vi måste foga oss i Folkhälsomyndighetens riktlinjer som alla andra. Det är bara att bita ihop och se glad ut. Vi vill föregå med gott exempel och inte tänja på reglerna, säger Andreas Boozon.