Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala scouter ska till världens största scoutläger

Lägerplatsen är större än 8 000 fotbollsplaner och de kommer att gå mycket. Att få med sig bra skor blir därför extra viktigt menar scouterna som snart beger sig västerut. – Det kan vara upp till tio kilometer mellan tältet och aktiviteten, säger en av deltagarna från Gislaved.

Inom de närmsta dagarna landar 2 000 svenska scouter i USA. De är 14-17 år gamla och för flera av dem är detta den första stora utlandsresan. Väl i USA väntar det stora scoutlägret. Den 24:e upplagan av World scout jamboree med ungefär 50 000 scouter.

Lägret invigs den 22 juli och avslutas den 2 augusti. Den svenska delegationen är den tredje största efter USA och England.

Gnosjöregionen representeras denna gång av tre lägerdeltagare och minst fem funktionärer.

Andras berättelser

Sommaren 2015 åkte ett stort gäng scouter till Japan för att delta i den 23:e upplagan av World Scout Jamboree. Det är deras berättelser som lockat flera av årets deltagare att åka till West Virginia i sommar.

– Min dåvarande scoutledare Daniel Lund var med i Japan den gången och när han kom hem berättade han om sin upplevelse under en scoutkväll, förklarar Gustav Shearman, 16 år från Skillingaryds scoutkår.

– 2015 drog snacket igång då min syster drog till lägret i Japan. Hösten 2017 fick man börja anmäla sig och då var jag en av de första som skickade in anmälan, säger Viktor Curenstam från Equmenia-scouterna i Gislaved.

Men även om anmälan kom in tidigt var det länge osäkert om Viktor skulle få åka med eller inte. Sommaren 2018 fick han beskedet att han var en av 300 som inte blivit antagna. Men turen skulle vända och i ett försök att ge fler svenskar chansen att åka lyckades Svenska scoutförbundet vaska fram 300 extra platser.

– 21 september klockan 17:30 kom mejlet. Det var ett av de roligaste mejlen jag fått, berättar Viktor lättat.

Med stora bokstäver stod det "GRATTIS!" och Viktor förstod att han trots allt skulle få åka.

Mycket stor anläggning

Anläggningen i West Virginia, USA är en av amerikanska "boy-scouts förbundets" stora lägerplatser. Där finns mycket aktiviteter för deltagarna att se fram emot. Men på ett läger med 50 000 deltagare på en anläggning större än 8 000 fotbollsplaner kan avstånden vara stora.

– Det kan vara upp till tio kilometer mellan tältet och aktiviteten, förklarar Viktor.

Förutom deltagare anländer även ett stort gäng funktionärer till lägerplatsen de närmsta dagarna.

– Vi är nog tre funktionärer per deltagare, förklarar Rasmus Sjö från Reftele Scoutkår.

Representera Sverige

Rasmus ser fram emot att jobba som "adventureguide" (äventyrsguide) under dagarna men han tycker att det ska bli lika roligt att träffa scouter från hela världen.

Kompisen Kalles uppgift under de tolv dagarna är att spela elbas på samlingarna.

– Man söker ett första, andra och tredjeval. Som tur var fick jag mitt första val, förklarar Kalle Lust från Reftele scoutkår.

Hur känns det att representera Sverige på detta storläger?

– Jag har ändå funderat över till exempel vilka sånger som är typiskt svenska och så, berättar Kalle och funderar vidare.

– Jag tror nog att banden mellan oss kommer att ge en bättre representation av Sverige än vad vi gör som individer, lägger han till.