Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven om mordet på hemlös: Jag blir väldigt, väldigt bedrövad.

 
Mordet på EU-migranten
Visa alla artiklar

Statsminister Stefan Löfven beskriver hur illa berörd han är av mordet på den hemlöse äldre mannen från Rumänien som brukade sitta utanför Rosen och tigga. Samtidigt anser han inte att Socialdemokraterna bär någon skuld i den allt hårdare tonen mot utsatta EU-migranter.

Under torsdagen häktades en 16-årig pojke misstänkt för mord på en hemlös man från Rumänien. Ytterligare tre unga pojkar är misstänkta för brott kopplade till mordet.

Enligt uppgifter ska mannen ha blivit trakasserad av ett ungdomsgäng under en längre tid.

Den mördade mannen beskrivs som en vänlig men ensam man utan några fiender. Om dagarna brukade han sitta utanför Rosens köpcentrum och tigga.

Statsminister Stefan Löfven (S), sitter Socialdemokraternas kampanjbuss på väg mot Gränna och skakar på huvudet.

– Det är så, att det gått så långt.

Han trevar efter ord.

Vad jag förstår så har ju den här mannen också trakasserats under lång tid och det...

Han tystnar och tar ny sats.

– Nu måste rättsprocessen ha sin gång, men bara det att man mördar en av samhällets svagaste. Vi behöver diskutera hur man får stopp på tiggeriet för det är ingens framtid. Men det här är ju så fruktansvärt. Jag blir väldigt, väldigt bedrövad.

Flera kolumnister har beskrivit hur mordet tydliggör avhumaniseringen av människor från Rumänien och Bulgarien som kommer till Sverige för att tigga.

Csaba Perlenberg skriver i GT: "Själva misstanken är en anklagelseakt mot hela vår samtid, ett ruttet debattklimat där en systematisk avhumaniseringsprocess har använt frusna, vindpinade, uttorkade och hungriga människor på sina knän som politiska slagträn."

Stefan Löfven instämmer i att språkbruket om människor som tigger har blivit allt hårdare.

Även från ert parti, med exempelvis diskussionen om tiggeriförbud. Finns det en risk i att ni bidrar till den här hårdare jargongen?

– Tiggeriförbud har vi aldrig föreslagit. Däremot att vi behöver få ett stopp på tiggeriet, men det är ur en solidaritetsvärdering. Det är ingen framtid för någon att behöva stå på knä och tigga, säger Stefan Löfven och berättar om samarbetet med Rumänien och Bulgarien.

– Det är för att se till att barnen får skolgång och människor någonstans att bo. De har ju inte ens haft identitetshandlingar förut. Detta måste få ett stopp och det måste man som sagt kunna diskutera utan att det tar extrema vändningar, säger Stefan Löfven.

Samtidigt som polisutredningen fortgår vittnar många andra utsatta EU-migranter i Jönköping och Huskvarna om den oro och rädsla de känner efter mordet.