Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Notre-Dame-branden helt släckt – se förödelsen dagen efter

Frankrike har sorg efter branden i Notre-Dame. Under måndagsnatten meddelade räddningstjänsten i Paris att lågorna var under kontroll – och på tisdagen kom beskedet att branden var helt släckt. – Denna katedral kommer vi att återuppbygga, alla tillsammans, säger landets president Emmanuel Macron.

Det var vid 18.30-tiden på måndagskvällen som den omfattande branden i medeltidsbyggnaden i centrala Paris bröt ut. Vissa delar av byggnaden är över 800 år gamla och har varit en symbol för staden länge.

På måndagskvällen kollapsade Notre-Dames höga spira och stora delar av trätaket totalförstördes. Men klart är att byggnadens struktur står kvar och att den kända västra fasaden med de två ikoniska tornen har räddats. Man har även lyckats rädda några ovärderliga föremål som fanns i byggnaden. En bit som sägs ha tillhört Jesus törnekrona har klarat sig, samt ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX, skriver TT.

Totalt 400 brandmän kämpade mot lågorna och en brandman skadades allvarligt i branden. Vid 02.00, ungefär åtta timmar efter att den först startade, var branden under kontroll, rapporterade Aftonbladet som hänvisade till franska Le Monde.

Och runt 15 timmar efter att branden först bröt ut lyckades räddningstjänsten släcka de sista eldhärdarna i Notre-Dame.

– Hela branden har släckts. Vi är nu i utredningsfasen, säger Gabriel Plus vid räddningstjänsten, enligt TT.

Presidentens löfte

Det är inte helt klart vad som orsakade branden men enligt franska myndigheter betraktas det som en olyckshändelse. Ett stort renoveringsarbete ska ha pågått i katedralen.

En insamling har startats för att samla in pengar till byggnaden och sent på måndagen gav Macron ett löfte att katedralen ska återbyggas.

– Denna katedral kommer vi att återuppbygga, alla tillsammans. Redan i morgon kommer vi att kalla de mest yrkeskunniga och vi kommer att återuppbygga Notre-Dame, sa han vid en presskonferens.

Fransk miljardär donerar

En fransk miljardär, François-Henri Pinault, har lovat att skänka ungefär en miljard kronor så att katedralen kan återställas, skriver Expressen och hänvisar till The Guardian.

– Denna tragedi är ett hårt slag mot alla fransmän och alla med andliga värderingar. Vi vill alla återuppliva denna juvel så fort som möjligt, säger Pinault, ordförande och vd för Kering-koncernen, i ett uttalade enligt Expressen.