Ljudboken är för många ett smidigt och nödvändigt verktyg för att kunna ta till sig litteratur. Har du problem med ögonen, koncentrationen, eller något annat kroppsligt är det inget snack om saken – ljudboken är ett himlasänt verktyg.

Men när det kommer till den stressade samtidens krav (att till exempel kunna utföra flera uppgifter samtidigt) har ljudboken hamnat på svarta listan över hur kultur ska konsumeras. Vi kan åka buss och lyssna på opera, men kan vi verkligen förstå och njuta av en bok samtidigt som vi diskar?

Rikard Flyckt gästar Litteraturpodden för att reda ut varför ljudboken engagerar så många – på både gott och ont.

Foto Robert Eriksson

För hur påverkar egentligen ljudboken bokmarknaden? Finns det en risk för att förlag tackar nej till böcker för att de inte passar ljudboksformatet?

I det fjortonde avsnittet av Smålands Litteraturpodd gästar litteraturkritikern Rikard Flyckt studion för att reda ut varför ljudbokens varande engagerar och delar bokvärlden.

Smålands litteraturpodd görs av Emilia Söelund och Sophia Magasanik.

Foto Robert Eriksson

Smålands Litteraturpodd görs av Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund samt Hall Medias biträdande livechef och sociala medieansvarig Sophia Magasanik. Gäst i studion är litteraturkritikern Rikard Flyckt.

Relaterat till artikeln