Kommunikationsbyrån Food and Friends senaste rapport om svenskarnas matvanor går i linje med den fallande köttrenden.

Vegetariskt ökar

I Food and Friends årliga matrapport får svarspersonerna svara fritt på vad de äter oftast. Av resultaten framgår att andelen som äter vegetariska rätter minst en gång i veckan ökar.

Den vanligaste rätten är grönsakssoppa.

Bloggaren och kocken Gustav Johansson han sin teori och utfallet och han säger till TT att det handlar om brist på fantasi. Fortfarande är majoriteten köttätare och vegetariskt ingår inte i tanken på "vanlig mat", enligt honom.

– Hade man frågat vegetarianer hade bilden blivit mer nyanserad, men för personer som äter kött åtta av tio gånger är det kanske snarare grönsakssoppan som dyker upp. Det är deras enklaste referens på vegetarisk mat, säger Gustav Johansson till TT.

Undersökningen visar också att 26 procent kan tänka sig öka andelen vegetariskt.

Efter grönsakssoppa kommer sallad som den populäraste vegetariska maträtten, följt av vegetariska biffar och falafel.