Lisbet Palme har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen, skriver TT.

Hon var gift med Olof Palme från 1956 fram till hans död 1986.

Lisbet Palme var med när Olof Palme sköts till döds i Stockholm 1986. Hon pekade sedan ut Christer Pettersson som gärningsman, han åtalades så småningom men friades.

Lisbet Palme var utbildad barnpsykolog. Under en tid på 90-talet var hon engagerad i ledande befattning för svenska Unicef-kommittén, FN:s barnfond, skriver TT.

Lisbet Palme (till höger) tillsammans med maken Olof Palme inför valet 1982.

Foto Owe Sjöblom / SvD / TT

Hennes familj, med sönerna Mårten, Joakim och Mattias, vill inte uttala sig mer om dödsfallet i nuläget.

– Jag vill inte säga något nu utan vi hänvisar till pressmeddelandet. Vi är samlade alla tre här nu, säger Mårten Palme till Expressen.

Statsminister Stefan Löfven skriver i ett uttalande att ”Det är med stor sorg jag tagit emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång”, uppger TT.

”Jag hade många fina samtal med Lisbeth Palme, oftast på Gotland och i samband med tal i Almedalen. Hon var en trogen åhörare där, alltsedan Olof Palme höll sitt första tal där för femtio år sedan”, skriver Stefan Löfven.

Lisbet Palmes engagemang och sociala patos hyllas av tidigare statsministern Göran Persson (S) i en intervju med Aftonbladet:

– Hon har alltid utstrålat ett stort socialt engagemang. Det är en person som jag känner stark respekt inför, säger Göran Persson till Aftonbladet.

På Twitter skriver Margot Wallström (S): ”Fina, kloka Lisbet Palme har gått bort. Vila i frid”.