Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Låt Nässjös smarta drag bli ett tecken i tiden

Minst 30 vårdbiträden ska utbildas i Nässjö kommun. Förhoppningsvis är det ett tecken på yrkesgruppens återkomst.

Utbildningen, den första i sitt slag i länet, sker genom ett samarbete mellan Nässjö kommun och Arbetsförmedlingen. Arbetslösa ska handplockas för utbildningen, som efter ett år ska ge runt 30 utbildade personer som Nässjö kommun är beredd att anställa.

Det finns flera skäl att nicka gillande åt satsningen. Som arbetsmarknadsåtgärd är en riktig utbildning med sikte på riktiga jobb alltid mycket bättre än alla program som är omskrivningar för olika former av påhittade jobb. Det råder skriande brist på undersköterskor. Som handräckning är personal med någon form av utbildning bättre än outbildad personal, för att inte tala om ingen personal alls, vilket Nässjö kommun har insett.

En utbildning till vårdbiträde är dessutom ingen dum väg in i vårdyrket. För den som har gått utbildningen finns möjlighet att bygga på till undersköterska, vilket bör stimuleras. En sänkt tröskel kan vara ett sätt att minska bristen.

Vårdbiträde återkom som ett yrke som kräver utbildning för ett par år sedan. Den tidigare utbildningen lades ned på 90-talet, vilket banade väg för yrkesgruppens utrotning inom hälso- och sjukvården.

Att vårdbiträdena rationaliserades bort kan till viss del förklaras med typiskt socialdemokratisk strävan att skapa jämlikhet mellan yrkesgrupper (inte "skapa A- och B-lag" som det heter på socialdemokratiska). Som så ofta slår sådan strävan fel och leder till ineffektivitet, eftersom det innebär att enklare arbetsuppgifter vältras över på andra – med mer kvalificerad utbildning. Att personal i hög utsträckning gör annat än det den är utbildad för är ett säkert mått på ineffektivitet, inte minst eftersom det är dyrare med arbetskraft med högre formell kompetens.

Mycket talar för att vårdbiträden inte bara behövs inom kommunal omsorg utan också behöver göra comeback i hälso- och sjukvården. Sahlgrenska universitetssjukhuset återinförde yrkeskategorin i slutet av 2017 och erfarenheterna är goda. Region Jönköpings län har tyvärr sagt nej till att göra samma sak, men det är aldrig för sent att tänka om.

Det bästa är om undersköterskor får vara undersköterskor, sjuksköterskor får vara sjuksköterskor och läkare läkare. Det stärker yrkesgruppernas status och varje enskild individs potential tas bäst tillvara om dess kompetens utnyttjas på det sätt som är tänkt. Det ökar en yrkesbanas attraktivitet.

Det återstår en lång väg att vandra, men förhoppningsvis är utbildningen i Nässjö ett tecken på att promenaden åtminstone har börjat.