Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Ett fritt samhälle blir mångkulturellt

Att stryka ordet mångkultur ur den regionala utvecklingsstrategins vision behöver inte vara dumt. Det hade gått att föreslå det utan att bli främlingsfientlig.

Mångkultur är inte ett politiskt projekt. Inte ett mål. Det är en logisk följd av folkvandring och individers fria val.

Med det i åtanke är det inte orimligt att som Moderaterna ifrågasätta om det verkligen ska vara en vision i den regionala utvecklingsstrategin att Jönköpings län ska vara mångkulturellt 2035. Vill man vara näsvis kunde man säga att det vore som att skriva att länets himmel ska vara blå eller att dess residensstad ska ligga vid Vättern.

Som så ofta måste ett förslag dock betraktas utifrån kontext och bevekelsegrund. Att som Moderaterna, med regionrådet och regionstyrelsens tidigare ordförande Malin Wengholm i spetsen, sätta likhetstecken mellan å ena sidan mångkultur, å andra sidan barnäktenskap, slöjtvång och kvinnomisshandel klingar främlingsfientligt och alarmistiskt.

Moderaterna vill sedan ett bra tag se en stramare migrationspolitik än i dag. Ett så här häpnadsväckande uttalande ger dock vid handen att det handlar om något mer än det och att man vill stryka en överflödig mening (ur ett dokument som godkänts av samtliga länets kommuner, varav flera moderatledda).

Vill regionmoderaterna omfamna SD:s idéer om assimilering? Sådana tankar borde vara problematiska i ett parti vars medlemmar och väljare till stor del betraktar sig som liberala. För frihet och mångfald hänger tätt ihop.

I ett samhälle befolkat av fria individer ska vare sig staten eller någon annan bestämma vilka kläder du bär, vilka högtider du firar, vad du äter eller vilken gud – om någon – du tror på. Eftersom människor väljer olika och Sverige under lång tid haft en generös migrationspolitik är Sverige mångkulturellt.

Självklart får ingen göra vad som helst med en tradition eller tro som förevändning. Vidrigheter som hederskultur, barnäktenskap och tvångsäktenskap ska samhället motarbeta med kraft. Att sådant skulle behöva accepteras som en följd av mångkultur är nonsens. Individuell frihet tar som bekant slut där den inkräktar på någon annans frihet.

Att Sverige är mångkulturellt betyder inte heller att det inte finns en svensk "överkultur". Grundbultar i den är att svensk lag gäller lika för alla, att staten skipar rättvisa och garanterar rättssäkerhet och människors frihet.

Frihet och mångfald är orsak och verkan. Det går inte att bekämpa bara den ena av dem.

Moderaterna är sedan förra året i opposition i Region Jönköpings län, efter att dessförinnan ha styrt regionen tillsammans med KD, C och L i tolv år. Fram till nu får man säga att partiet funnit sig rätt väl i sin nya roll. M intog nyligen den skarpaste och rimligaste ståndpunkten i frågan om de hiskeligt långa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Partiet har också vid flera tillfällen satt press på den styrande koalitionen genom att komma med tydliga och vassa invändningar mot politiska förslag. Till exempel i frågorna om avgift för personalparkeringen på Ryhov och utbyggnaden av laddstolpar vid länets tre sjukhus.

Med tanke på det är det synd att hoppa i galen tunna nu.