Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Efter blåljusattackerna – skyddet borde vara ännu starkare

Det är bra att det finns en lagstiftning för sabotage mot blåljus. Men lagstiftaren borde ha gått ännu längre för att skydda dem som har till uppgift att skydda andra.

Rapporterna om attackerna mot räddningstjänsten under nyårshelgens oroligheter på Råslätt fyller en med förfäran. För de allra flesta av oss är det otänkbart att störa, hindra eller gå till attack mot människor som har som jobb att skydda människor till liv och egendom.

Sedan ett par år tillbaka är dock attacker mot blåljuspersonal vardagsmat i utsatta områden med hög kriminalitet. Det är ett symptom på att den grova kriminaliteten har blivit brutalare, våldsammare och mer hänsynslös – och att agget mot polisen har utvidgats till att omfatta även räddningstjänst och ambulans. Nu har alltså en av det eskalerande våldets mest avskyvärda avarter kommit till Jönköping.

Sedan nyårsklockorna ringde in 2020 gäller en ny lag i Sverige – blåljussabotage. Det innebär att angripa eller störa polis, räddningstjänst och ambulanspersonal så att deras yrkesutövning under utryckning hindras eller försvåras. Straffet är fängelse i upp till fyra år och för grovt brott upp till 18 år eller livstid.

Lagen är en viktig signal om att regeringen tar rapporterna om blåljusattacker på allvar. Kritiken mot lagen har främst gällt just det – att den utgör signalpolitik. Det ligger något i det.

Regelrätta attacker var åtalbara förut också. Det kommer sannolikt att visa sig mycket svårt att till exempel bevisa vem som har avfyrat en raket mot en person eller ett fordon. När åtal börjar väckas kommer det förmodligen också visa sig att de övre skikten i straffskalan sällan kommer att komma till användning.

Sammantaget är det dock bra att lagen kommit till, men det är synd att man inte går längre.

Till exempel omfattas inte vare sig akutläkarbilar eller personalen på akutmottagningar av lagen. Detta trots att utsattheten för vårdpersonal, precis som för blåljuspersonal, har ökat markant under de senaste åren. Rapporter om våld duggar tätare, liksom sjukskrivningar med kopplingar till hot och våld.

I höstas föreslog en överläkare vid Värnamo sjukhus att personalen på akutmottagningen skulle slippa bära namnbrickor. Det skulle förstås avpersonifiera mötet med patienten på ett negativt sätt, men det är lätt att ha förståelse för önskemålet. Värnamo skakades av en kriminell konflikt med inslag av grovt vapenvåld. När offren kommer till akuten är det inte svårt att föreställa sig att deras vänner och fiender tar med sig sitt våldskapital in i väntrummet.

Akutvårdspersonal borde ha omfattats av den nya lagen. Ett ytterligare steg vore att utvidga det lagliga begreppet tjänsteman. Inte ens räddningstjänstpersonal omfattas i dag av brottsrubriceringarna våld och hot mot tjänsteman.

Demokrati är ett styrelseskick, en idé, ett ideal. Men allt detta bärs av människor. Bland andra vanliga människor med vanliga liv, som går till jobbet varje dag för att ta itu med arbetsuppgifter som går ut på att skydda, hjälpa och värna andra människor.

Dessa människor måste skyddas av rättsstaten. Och den som tar sig för att hindra, hota och attackera dem ska inte ges en millimeter.