Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låter det alltför otroligt – då kan också vara det

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Varje dag ser vi sensationella nyheter och artiklar. Men hur vet vi vad som är sant? Sophia Magasanik, ansvarig för sociala medier på Hall Media, avslöjar sina bästa knep.

Förr fanns en tidning som hette ”En ding, ding värld”. En del av artiklarna var påhittade men det var rätt lätt att genomskåda dem.

För det första hade de kreativa och spännande rubriker som ”Vaxdockan av Hitler gråter riktiga tårar” eller ”Ralf skällde på sin fru 1984 – sedan dess kan han inte stänga munnen.”

För det andra var de fabricerade artiklarna tryckta i svartvitt medan resten trycktes i färg.

I dag är det däremot otroligt mycket svårare att veta vad som är sant eller påhittat.

Sophia Magasanik är ansvarig för sociala medier på Hall Media och pratar ofta med läsare och andra grupper om källkritik.

– Tänk att du ser en artikel som engagerar dig på en nyhetssida – låt oss kalla sajten för ”Helt sanna nyheter”. Börja med att ta reda på vad det är för sajt. Googla den och se om andra medier har skrivit om den. Ofta finns informationstext på hemsidan där det står lite om vilka som gör den.

När du granskat källan är det dags att granska själva artikeln.

– Se om andra medier har samma nyhet. Ju fler källor desto bättre. Om den enbart finns på Helt sanna nyheter finns en risk att den är påhittad.

Ytterligare ett råd är att fundera över varför sajten har publicerat nyheten, finns ett särskilt syfte att påverka dig?

– Fundera över hur nyheten är vinklad. Finns laddade värdeord i texten och rubriken eller är den neutralt skriven?

Dubbelkolla alla fakta i nyheten. Många nyheter om Sverige dyker upp i svenska och internationella medier. De kan innehålla märkliga uppgifter som inte stämmer.

– Ibland får flera år gamla artiklar ”nytt liv” och dyker upp i nya sammanhang. Kanske var de redan konstaterade som falska för fem år sedan då de först publicerades.

Återigen: Googla och se om du får träff på den.

Ett sista råd från Sophia Magasanik handlar om sunt förnuft.

– Vi lever i en komplicerad tid med otroligt komplicerade problem i samhället. Det finns inga enkla lösningar och om någon artikel eller sajt presenterar en enkel lösning ska du bli väldigt misstänksam. Enkla lösningar är bekväma men verkligheten är komplicerad.

Läs alla fakta om valet källkritiskt och ta reda på vad dina politiker vill här!

Ställ din fråga och se alla svar i #kandulova här!