Det var Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur som delade ut stipendier på vardera 300 000 kronor till sex västsvenska kulturpersonligheter, varav Smålandsstenarbördige Lars Danielsson var en av dem. Övriga var konstnärerna Karin Karinson, Per Kesselmar och Tilda Lovell, dramatikern, regissören och skådespelaren Rikard Bergqvist och sångerskan och musikern Anna von Hausswolff.

– Vi vill främja ett levande och dynamiskt kultur- och samhällsliv i Västsverige. Därför är vi mycket stolta och glada att ännu ett år kunna stödja lovande konstnärer, musiker och kulturutövare i regionen med våra utbildningsstipendier. Vi hoppas stipendierna blir till stor nytta och glädje, säger Madeleine Olsson Eriksson, stiftelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Priserna delades ut i Stenhammarsalen på Göteborgs konserthus, där de olika stipendiaterna medverkade på olika sätt. Lars Danielsson improviserade över Both Sides Now av Joni Mitchell på kontrabas och spelade sedan sin egen komposition Extensions på cello.

Kontrabasisten, cellisten och kompositören Lars Danielsson, som numera bor i Mölnlycke och Köpenhamn, föddes i Smålandsstenar 1958. Stiftelsen beskriver honom som "en av jazzvärldens mest uppburna instrumentalister, men har alltid haft öppna kanaler till helt andra musikaliska uttryck, alltifrån samtida popmusik till den klassiska musikens klangspråk". Lars fick stipendiet "för sin levande konstnärliga gärning och för att han med total närvaro och en unik kommunikationsförmåga skapar musikaliska ögonblick som träffar lyssnaren rätt i hjärtat".