25-åringen från Värnamo har ansetts vara en bra fotbollsspelare under lång tid. Men det tog ett tag innan han slog igenom på allvar. Efter flytten till ryska Krasnodar kom det riktiga genombrottet och nu är han given i den svenska landslagstruppen som på fredag möter Italien i den första playoff-matchen på Friends Arena.

I en lång intervju med berättar Värnamosonen bland annat om den gyllene generationen som IFK Värnamo fick fram av spelare födda 1991 och 1992.

– Jag tror att det är en kombination av en talangfull kull, eller flera kullar i rad, bra ledare som lät oss utvecklas och stort träningsflit. Vi hade roligt och sporrade varandra. Vi tränade mycket och rätt, säger Viktor Claesson.

Han berättar att spelet inte var så resultatinriktat i IFK Värnamo, utan det viktigaste var passningsspelet, uthålligheten och den individuella tekniken.

I den gyllene generationen fanns Viktor Claesson, Simon Thern, Joseph Baffo och Loret Sadiku. Och om man är generös kan man även räkna in Niklas Hult som är född 1990. Alla spelar idag utomlands.

– Hade du sagt att det skulle bli fem utlandsproffs av oss hade det varit helt otroligt. Man trodde knappt att man skulle nå allsvenskan, säger han till Sportbladet.

Viktor Claesson väljer att lyfta arbetet som IFK Värnamo gjort. Han är också glad för att klubben fått tillbaka Jonas Thern i organisationen.

– Det är bra. Det känns onödigt att inte utnyttja en sådan tillgång. Jonas är den bäste tränare jag haft, säger Viktor Claesson.