På fredag skulle den omdebatterade journalisten och föreläsaren Joakim Lamotte ha talat inför gymnasieelever i Gislaved. Så sent som i våras . Efter att flera personer har hört av sig till gymnasiet och varit starkt kritiska till hans medverkan har nu skolan valt att ställa in hela den planerade värdegrundsdagen.

Madeleine Hammarström, ursprungligen från Gislaved, var en av dem som hörde av sig till skolan. Hon har arbetat som chefredaktör på SSU:s numera nedlagda tidning Frihet, och innan dess som nyhetschef på Värnamo Nyheter.

– Anledningen till att jag tog kontakt med Gislaveds gymnasium var att jag trodde att de hade begått ett misstag, att de inte hade koll på vem han var. De lärare som jag pratade med visste inte vem han var, och det var först efter att jag hade ringt som de kollade upp honom mer. Det var det som jag var mest orolig över, att man bokar någon som man inte vet vem det är, menar hon.

– Han har vid flera tillfällen uttryckt sig rasistiskt och agerat antifeministiskt. Att låta en sådan person föreläsa på en skola och dessutom prata värdegrund med ungdomar känns minst sagt olämpligt. Bokar man en föreläsare har man ett ansvar för att den personen är någorlunda vettig, framför allt när det handlar om en föreläsning för skolungdomar.

Karin Renblad, gymnasiechef på Gislaveds gymnasium, bekräftar att föreläsningen är inställd.

– Det stämmer. Han har ju föreläst i Gislaveds kommun tidigare och blev ju väldigt väl mottagen av ungdomarna. Det har varit grunden till att vi planerade att ta in honom. Sedan har det kommit synpunkter och ifrågasättande. Det finns de som tycker att han, utifrån vad han skriver och debatterar, har åsikter som man inte tycker passar bra i det här sammanhanget, säger gymnasiechef Karin Renblad.

Hon vill dock inte ta ställning till Lamotte som person och hans budskap.

– Jag känner inte honom och andra känner inte honom. Det är svårt att säga vad som är rätt och fel. Jag vill bara inte att de diskussioner, som man kan anta skulle komma, ska förta värdet av en sådan här dag.

– Ja, att han har varit en lite kontroversiell person av och till om man följer honom i sociala medier. Det vi i grunden vi har gått på är referenser, att ungdomarna tyckte att hans föreläsning var bra. Vi har också haft personal som varit och lyssnat. Det är väldigt ovanligt att man gör en fullständig research på någon. Det är bara att beklaga att det blir sådana här diskussioner.

Nu ställs alltså hela den planerade värdegrundsdagen in, inte bara föreläsningarna med Joakim Lamotte. Madeleine Hammarström tycker att det är tråkigt:

– Det tycker jag är jättetråkigt, för ämnet är superviktigt. Under hela gårdagen tog jag fram förslag på andra föreläsare som hade kunnat komma på fredag, men gymnasiet valde att inte lyssna på de valen. Det är en förlust för eleverna, men jag hoppas att det blir en sådan dag en annan gång istället.

Gymnasiets Karin Renblad bekräftar att man har fått förslag på andra talare:

– Ja, det har vi fått, men vi kan ju inte ta in föreläsare som vi inte känner till och inte har lyssnat på. Jag tycker att det är beklagligt att det har blivit så här. Det är folk som har kontaktat oss som inte finns på skolan. Överhuvudtaget blev det en väldigt märklig stämning.