På fredag skulle Joakim Lamotte ha föreläst på Gislaveds gymnasium, men efter att .

– Det har kommit synpunkter och ifrågasättande. Det finns de som tycker att han, utifrån vad han skriver och debatterar, har åsikter som man inte tycker passar bra i det här sammanhanget, sade gymnasiechef Karin Renblad till tidningen på tisdagen.

Hon ville dock inte ta ställning till Lamotte som person och hans budskap.

– Jag känner inte honom och andra känner inte honom. Det är svårt att säga vad som är rätt och fel. Jag vill bara inte att de diskussioner, som man kan anta skulle komma, ska förta värdet av en sådan här dag, sade hon då.

Lamotte själv är kritisk hur han framställdes i artikeln och känner inte igen sig i anklagelserna.

– För det första vill jag säga att jag tycker att det är skandal att ni skriver en sådan text där jag inte får komma till tals och en person framför sådana åsikter om mig. Det går emot all journalistisk kritik, säger Joakim Lamotte.

– Jag har varit i Gislaved tidigare och föreläst och alla tyckte att det var jättebra, lärare, föräldrar och ungdomar. De kände mycket väl till mig, de hade sett mina föreläsningar och vet vad det handlar om.

Joakim Lamotte menar att det är första gången som en föreläsning med honom avbokas på grund av kritik mot honom.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare. Det är otroligt ryggradslöst.

En av dem som hörde av sig till skolan är Madeleine Hammarström, tidigare chefredaktör för SSU:s tidning Frihet, som menade att han "vid flera tillfällen uttryckt sig rasistiskt och agerat antifeministiskt", något som Lamotte menar saknar grund.

– Om Madeleine ska komma med sådana anklagelser till mig, då får hon komma med exempel på det. Hon kommer inte att hitta ett enda exempel där jag har uttalat mig rasistiskt eller antifeministiskt.

Han lyfter också fram att många elever har hört av sig till honom och varit besvikna över att föreläsningen har avbokats.

– Det är mängder av elever som har hört av sig och några tjejer gör en namninsamling. De konfronterar politiker, lärare och gymnasiechefen. De är vansinniga, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är synd om ungdomarna. I sådana här tider måste vi jobba mot trakasserier och sexualbrott. Det är säkert 100 000 elever som har sett min föreläsning. Jag har fått otroligt bra respons. Jag tror inte riktigt att Gislaveds kommun vet vad de sysslar med.

Gymnasiechefen Karin Renblad har fått möjlighet att kommentera Joakim Lamottes kritik. Hon svarar i ett mejl till tidningen: "Jag har inga kommentarer till detta mer än att Joachim Lamotte (reds. anm. Joakim Lamotte) lyckats göra detta till en fråga om honom."