Inför förhandlingarna krävde Hyresgästföreningen återhållsamhet från bostadsbolagens sida.

– Räntorna och inflationen är låg, det gör att företagen sparar mycket pengar, säger Brigitte Widell, förhandlare på Hyresgästföreningen.

I Gislavedshus fall vägde man även in att bolaget för närvarande inte heller har några tomma lägenheter, och på så sätt har fått ökade intäkter även från det hållet.

– Jag tror att hyresgästerna uppskattar att vi har drivit detta så hårt, att de ska få del av detta, säger Brigitte Widell.

Hon säger att förhandlingarna har skett med god ton.

– Det har varit ett väldigt gott samtalsklimat. Det här är en bra uppgörelse, tycker jag.

Även Gislavedshus vd Stanley Guldmyr är nöjd med förhandlingarna, även om höjningen blev låg.

– Vi har fört en väldigt bra diskussion. Jag tycker det är rimligt när räntorna är låga. Vi har gått från 70 tomma lägenheter till noll, våra intäkter har ökat och vi tycker det kan komma hyresgästerna till del. Hade vi inte kunnat hyra ut alla lägenheter så hade vi antagligen behövt höja mer.

Det blir ändå pengar över till att satsa mer på underhåll av fastigheterna.

– Totalt kommer vi att lägga 54 miljoner på underhåll under 2016. Det är sex, sju miljoner mer än detta året.

Hyreshöjningen, som för en normalstor trea på cirka 70 kvadratmeter innebär att hyresgästen får betala runt 19 kronor mer i månaden, börjar gälla från förste april - alltså inte vid årsskiftet.

– Det började vi med förra året. Det är så många andra som ska förhandla och bli klara till förste januari. Det blir ett bättre samtalsklimat när det inte är så stressigt.