Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan hjälper de utan hjälp

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Vart vänder man sig om man är över 70 och inte har några anhöriga eller grannar i närheten som kan hjälpa till med matvaruinköpen? Här får du svaret.

Är du över 70 år eller tillhör en riskgrupp men saknar någon som kan hjälpa dig att handla mat och mediciner? Lugn, det finns hjälp att få.

Fler samtal

Personer över 70 år bör stanna hemma. Ja, så lyder rekommendationen från Folkhälsomyndigheten och anledningen är att det framför allt är de äldre som drabbats av coronavirusets framfart. Men vad gör man om man inte har familjen i närheten, vänner eller grannar som man kan be om hjälp med vardagliga saker som matvaruköp?

I Värnamo kommuns kontaktcenter har man de senaste dagarna fått allt fler samtal från oroliga äldre som undrar om kommunen kan hjälpa till. Det kan de, genom att hänvisa till Svenska kyrkan där besökstjänsten ligger nere under coronatiden. I dessa tider erbjuder därför Stefan Hedenborg på Svenska kyrkan äldre hjälp med i första hand med att handla mat och mediciner, men är öppen även för andra ärenden.

Ännu så länge har inte Stefans telefon gått varm.

– Nej, det har väl varit två uppdrag om dagen de senaste två veckorna.

Men liksom sjukvården så räknar han med att efterfrågan kommer att öka.

– Vi tar höjd för att det kan bli svårare för den enskilde att sköta detta.

Hjälpen utreds

Även i Gnosjö och Vaggeryds kommuner hänvisas man till kyrkorna. I Gnosjö är det Svenska kyrkan och i Hillerstorp till missionsförsamlingen. I Vaggeryds kommun ombeds man kontakta en diakon i Svenska kyrkan om man behöver hjälp.

I Gislaveds kommun rekommenderar man i nuläget att i första hand kontakta den lokala handlaren för att undersöka möjligheten till hemleverans och i sista hand kommunens biståndshandläggare, men enligt Maria Jönsson på socialförvaltningen utreds just nu hur mycket kyrkor och civilsamhället kan bidra om läget förvärras. Kommunledningens stabsfunktion har gett utredningsuppdraget till Enter.

– Enter ska skapa struktur och handlingsprogram, förklarar Maria Jönsson.