Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnojouren Maria fyller 30 år – möter ständigt nya utmaningar

30 år efter starten har Kvinnojouren Maria i Gislaved fortfarande fullt upp. Hjälpbehovet är fortsatt stort och resurserna har ökat, samtidigt som bland annat ny teknik skapar andra problem.

Det är mycket som har hänt sedan starten -89 för Kvinnojouren Maria. Då bestod jouren helt av ideella krafter och det tog ett år innan man hade en lägenhet att ta emot våldsutsatta kvinnor i. Idag bedrivs arbetet i en luftig lokal i Gislaved med både kontor och samtalsrum. Därtill har verksamheten ett kollektivt skyddat boende med plats för två kvinnor och flera barn. Sedan några år tillbaka har man också haft två anställda som sköter boendet, hjälper till vid kvinnornas kontakt med olika myndigheter och instanser och även tar hand om administration och bokföring.

– Det gör allt. Det har lättat något otroligt, säger Inga-Lill A Sjöblom, som sitter i jourens styrelse.

Boendet fullt

De anställda jobbar också med föreläsningar och information om verksamheten vid olika arrangemang. Det gör att de 20 ideella kan fokusera på framförallt jourverksamheten på kvällar och helger. Kvinnojourens personal finansieras med hjälp av bidrag från framförallt Socialstyrelsen och de ökade resurserna behövs – behovet är alltjämt stort enligt jouren. För tillfället är boendet fullt och man har fått svara nej på förfrågningar. Samtidigt ser man hur behovet förändras. Bland annat märker de att allt fler kvinnor söker sig till dem för stödsamtal.

– Det kan vara att de lever i en relation som inte är okej. Oftast blir det ett sådant kaos i huvudet, så de har lite svårt att reda ut det. Vi hjälper dem att se vilka möjligheter som finns. Man kan behöva sätta ord på sina tankar, säger Helén Persson, verksamhetsledare för Kvinnojouren Maria.

De tycker sig också se att medvetenheten och intresset för kvinnojouren har ökat.

– Jag tror att fler och fler vet att vi finns. Många vet att de har stöd från både socialförvaltningen och kvinnojouren, säger Helén Persson.

De upplever även en attitydförändring och att fler unga personer söker sig till dem.

– De yngre idag är mer upplysta, att man inte ska behöva ha det såhär, säger Helén Persson.

Kontrollerar med telefonen

Samtidigt har det med åren kommit nya försvårande faktorer, som ny teknik som kan underlätta för mannen att kontrollera kvinnan.

– Man blir kontrollerad på ett annat sätt. En del män har lagt in appar i telefonen som inte syns som gör att de kan se var kvinnan är, berättar Helén Persson.

Av den anledningen uppmanas kvinnan att inte använda sin egen telefon, för att inte röja det skyddade boendet. Telefonen kan också ställa till det på andra sätt.

– Man är så nedbruten och isolerad, så när man har tagit beslutet så blir man osäker. Man kanske har barn ihop och mannen kanske skickar hundra sms och ringer en massa gånger. Det kanske är de mest kärleksfulla sms:en, då är det inte så lätt att stå emot. Får de vara ifred ett tag så får de lättare att stå emot.

Mer fokus på barnen

Inga-Lill A Sjöblom ser också andra förändringar som skett.

– Något som förändrats är barnperspektivet. Förr var det fokus på kvinnan, säger hon.

Kvinnojouren har numera en intern grupp som kallas barnansvariga, som har särskilt fokus på barnen, gör aktiviteter med dem och även har samtal med dem.

– De här barnen har fått se och uppleva mycket. De blir utåtagerande och gränslösa. Det blir en speciell tillvaro för dem, säger Helén Persson.

Vill nå unga

En stor milstolpe under Kvinnojourens 30 år var när Tjejjouren Mila startades för fem år sedan. Den bygger helt på ideellt arbete och verksamheten består till största delen av en chatt.

– Det är ju jätteviktigt att nå ut till ungdomarna, säger Helén Persson.

Kvinnojourens 30-årsjubileum uppmärksammades redan i våras i samband med internationella kvinnodagen. Då bjöd de in allmänheten till föreläsningar med skådespelaren Morgan Alling och polisen Simon Häggström, som båda drog mycket folk. Till helgen fortsätter årsdagen att uppmärksammas med middag för jourens ideella tillsammans med två av grundarna. På lördagen blir det föreläsning för allmänheten med skådespelaren, artisten och programledaren Hampus Nessvold från Värnamo, aktuell med föreställningen "Ta det som en man". Han föreläser om manlighet och machokultur med självironi och humor.

– Det känns bra att folk uppmärksammar oss. Det är poängen med att ha de lite större namnen. I våras var det många som valde att bli stödmedlemmar efter Morgan Allings föreläsning, säger Helén Persson.